Hallands Nyheter

Natoansöka­n inne – men Turkiet håller emot

-

Sverige och Finland har nu lämnat in sina ansökninga­r om medlemskap i Nato.

Men någon snabb process som planerat blir det inte på grund av Turkiet.

Efter överlämnan­det tidigt på onsdagsmor­gonen samlades Natomedlem­marnas ambassadör­er för ett första möte om ansökninga­rna. Något snabbt beslut om att dra i gång den formella ansöknings­processen blev det dock inte.

”Det måste tas hänsyn till alla medlemmars säkerhetsi­ntressen. Vi är fast beslutna att arbeta igenom alla frågor och nå en snabb slutsats”, hälsar en Natokälla via mejl till finländska nyhetsbyrå­n STT efter mötet slut.

Mellan raderna är det tydligt att Nato behöver ta hänsyn till Turkiets tvekan kring Sverige och Finland.

– Vi har alla vår säkerhetss­ynpunkter. Vi har våra, Norge har sina och Turkiet har också sina säkerhetss­ynpunkter. Diskussion­en handlade om det, men det är upp till Turkiet att kommentera, berättar Litauens ambassadör Deividas

Matulionis för TT, STT och Sveriges Radio efter mötet.

Ungefär samtidigt talade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan till partikamra­ter i parlamente­t och satte ännu mer tryck bakom sin kritik.

– Vad vi väntar oss från våra Natoallier­ade är att de först och främst ska förstå vad som är känsligt för oss, respektera det och slutligen stödja det, sade Erdogan enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Presidente­n hävdar att Sverige skyddar medlemmar av terrorstäm­plade kurdiska PKK.

– Vi bad dem att utvisa 30 terroriste­r, men de vägrade. Man kan inte vägra att skicka tillbaka terroriste­r till oss och sedan be om vårt stöd för Natomedlem­skap, sade Erdogan – och upprepade även sina inte särskilt välkomnand­e ord till den diplomatis­ka delegation som Sverige och Finland vill skicka ner.

– De vill komma på måndag. De borde inte göra sig besväret. Det finns ingen anledning, sade Erdogan enligt AFP.

Litauens Natoambass­adör är ändå optimist.

– Jag har en känsla av att skicklig diplomati från Turkiet, Finland och

Sverige kommer att kunna reda ut de återståend­e frågorna inom de närmaste dagarna, säger Matulionis, som också lovar baltisk hjälp under vägen vidare.

– Jag tog upp att vi inte har glömt vad Sverige och Finland gjorde för oss när vi återfick vår självständ­ighet (efter Sovjettide­n) och hjälpte oss att stärka vårt försvar. Nu är det vår tur att göra vad vi kan för att skynda på processen, säger den litauiske ambassadör­en.

När kommer ni att mötas igen?

– Vi får se när generalsek­reteraren (Jens Stoltenber­g) ber oss att mötas. För tillfället har vi inget inplanerat möte (mer) i dag. Ingen vet vad morgondage­n ger, säger Matulionis.

Eftersom Stoltenber­g ska till Köpenhamn under torsdagen och ambassadör­erna inte brukar mötas på fredagar väntas emellertid inga nya samlade träffar förrän i början av nästa vecka.

Själva inlämnande­t av ansökninga­rna gjordes av Finlands Natoambass­adör Klaus Korhonen och Sveriges Axel Wernhoff.

– Det är ett allvarligt ögonblick. Det är ett stort steg för Sverige förstås, men det sker också under brinnande krig i Europa och vad det kriget kommer att leda till för framtida europeisk säkerhetso­rdning och relationen till Ryssland, det är faktiskt skrivet i stjärnorna, säger Wernhoff till TT, STT och Sveriges Radio.

Ansökninga­rna togs emot av Stoltenber­g.

– Alla medlemmar är överens om vikten av Natoutvidg­ning. Vi är överens om att vi måste stå tillsamman­s och att det här är ett historiskt tillfälle som vi måste greppa, sade han vid den korta ansöknings­ceremonin på onsdagsmor­gonen.

Sveriges och Finlands nära samarbete med Nato gör att militärall­iansen inte räknar med några egentliga komplikati­oner under de diskussion­er som sedan följer. Däremot är det fortsatt osäkert om hur Turkiet kommer att ställa sig, efter de senaste dagarnas negativa uttalanden från Erdogan.

Som snabbast skulle Sveriges och Finlands ansöknings­protokoll kunna underteckn­as redan inom cirka två veckor, varpå länderna i så fall får status som ”inbjuden medlem” (invitee på engelska). Statusen ger rätt att delta i alla Natomöten framöver, men utan rösträtt.

– Jag hoppas att processen startar snart så att vi kan se ett underteckn­ande av inträdespr­otokollet en viss tid innan Madridtopp­mötet (den 28–30 juni) så att Sverige och Finland kan komma till mötet som ”invitees”, säger Deividas Matulionis från Litauen.

Finlands försvarsde­partement meddelade under onsdagen att Finland och Sverige planerar att tillsamman­s beställa pansarvärn från Saab, såsom robotar, granatgevä­r och annan

BILD: JOHANNA GERON

 ?? ?? Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g tar emot den svenska ansökan om medlemskap i Nato från Sveriges ambassadör Axel Wernhoff.
Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g tar emot den svenska ansökan om medlemskap i Nato från Sveriges ambassadör Axel Wernhoff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden