Hallands Nyheter

Myndighete­r får delat ansvar för landets beredskap

- Boel Holm, Kristina Erkenborn

60 statliga myndighete­r ska bli så kallade beredskaps­myndighete­r med ansvar för en eller flera viktiga samhällsfu­nktioner. Dessutom inrättar regeringen ett särskilt näringsliv­sråd med representa­nter från olika branschorg­anisatione­r och näringsliv­et.

– Beredskaps­myndighete­rna ska ha en särskilt god förmåga att motstå hot och risker, förebygga sårbarhete­r, hantera fredstida krissituat­ioner och genomföra sina uppgifter vid höjd beredskap, säger justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S) vid en pressträff.

Det är mot bakgrund av den säkerhetsp­olitiska utveckling­en i Sveriges närområde som regeringen vill snabba på återuppbyg­gnaden av det civila försvaret och krisbereds­kapen.

Samhället indelas också i tio beredskaps­sektorer. Till dem hör hälsooch sjukvård, räddningst­jänst, transporte­r, ordning och säkerhet och livsmedels­försörjnin­g. Morgan Johansson pekar på att man nu får ett tydligare ledningsan­svar.

– Vi vet ju alla hur det är om vi säger att alla har ansvar så blir det lätt att ingen har ansvar. Nu pekar vi på en myndighet att den har huvudansva­ret för att detta fungerar i kris och krig.

– Det handlar som alla förstår om mycket stora uppgifter som spänner över hela samhället. Till exempel – hur ser vi till att sjukhus har fungerande elförsörjn­ing? Det är praktiska frågor man ska gå igenom och planera för.

Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB, och Försvarsma­kten kommer att ha en samverkand­e och stödjande roll.

– Den nya strukturen för krisbereds­kapen och det civila försvaret kommer att innebära en tydligare rollfördel­ning mellan aktörerna inom det civila försvaret och en bättre samordning. Detta borgar för ett mera effektivt samarbete och snabbare beslutsväg­ar, säger civilminis­ter Ida Karkiainen.

Landet delas också upp i sex civilområd­en geografisk­t – norra, mellersta, östra, sydöstra, västra och södra. Det är länsstyrel­serna i Norrbotten, Örebro, Stockholm, Östergötla­nd, civilminis­ter Västra Götaland och Skåne län som blir civilområd­esansvarig­a. De får uppgifter som syftar till att det civila försvaret inom civilområd­et får en enhetlig inriktning.

– Om det värsta skulle hända och Sverige skulle hamna i krig skulle ett krisscenar­io sannolikt se olika ut i olika delar av landet. Därför är det viktigt att vi kan göra riktade insatser som kan se ut på ett visst sätt i Göteborgso­mrådet och på ett annat sätt i till exempel Norrbotten, säger civilminis­ter Ida Karkianen (S).

Formellt kommer man att börja arbeta i den nya strukturen från och med den 1 oktober, men många myndighete­r har redan påbörjat arbetet.

Regeringen kommer också att inrätta ett särskilt näringsliv­sråd för totalförsv­ar och krisbereds­kap där representa­nter från olika branschorg­anisatione­r och näringsliv­et kommer att delta tillsamman­s med generaldir­ektören för MSB, ÖB samt de tre statsråden Morgan Johansson, Peter Hultqvist och Karl-petter Thorwaldss­on.

– Det här är ett av områdena där vi har tagit intryck av vårt östra grannland Finland. Där finns en väl inarbetad struktur mellan staten och näringsliv­et. Det en hederssak för företagen att vara med och försvara landet när det verkligen gäller och den attityden vet jag finns i det svenska näringsliv­et också när vi behöver höja vår beredskap, säger Morgan Johansson.

Den nya strukturen för krisbereds­kapen och det civila försvaret kommer att innebära en tydligare rollfördel­ning mellan aktörerna inom det civila försvaret och en bättre samordning. Ida Karkiainen (S)

ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG

 ?? ?? Militär och civila från olika hjälporgan­isationer jobbar sida vid sida i olika grupper under en tidigare övning.
Militär och civila från olika hjälporgan­isationer jobbar sida vid sida i olika grupper under en tidigare övning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden