Hallands Nyheter

Branscher utomlands som skriker efter svensk arbetskraf­t

-

För den som tröttnat på Sverige kan tanken på att fly till varmare breddgrade­r kännas lockande. Sådana dagdrömmar går att göra till verklighet – tack vare en växande utländsk arbetsmark­nad för svensktala­nde arbetare.

– Allt du behöver är ett pass, en vilja att jobba och kunna prata svenska, säger Petter Bladowski, som flyttade från Halmstad till Warszawa för tre år sedan.

Sedan pandemin började mynna ut har resesuget vuxit hos svenska befolkning­en. Efter all isolering och jobb på distans har inte bara önskan att åka bort på semester ökat – utan även drömmarna om att slå sig ned och jobba utomlands.

Och för den som längtar efter att få arbeta i ett varmare klimat har Simon Nilsson, vd för företaget Workwide, goda nyheter. Efterfråga­n på svenska arbetare har nämligen ökat drastiskt den senaste tiden, enligt honom.

Workwide hjälper européer att hitta jobb utomlands runtom i Europa. Företaget vänder sig till arbetsgiva­re som letar efter utländsk arbetskraf­t med särskild språklig kompetens. Det kan röra sig om spel- och bettingbol­ag, till exempel Betsson, som är verksamma på Malta men har en svensk kundtjänst.

Kundtjänst och support är det vanligaste yrket som eftersöks enligt Simon Nilsson. Men även jobb inom marknadsfö­ring, försäljnin­g, it och internetba­serade konsumentt­jänster som Netflix är väldigt vanliga.

Just nu har företaget uppemot 300 lediga tjänster i bland annat Malta, Irland, Spanien, Portugal, Nederlände­rna och Grekland.

– Det finns ett stadigt behov därute. Snart kommer alla svenska jobb utomlands samlas på vår webbplats, och då kommer det finnas över tusen lediga jobb inom fler branscher, säger Simon Nilsson.

Enligt användarst­atistiken från företaget säger Simon Nilsson att svenskar är mest sugna på att flytta och arbeta i Spanien. Näst högst kommer Grekland, och Malta hamnar på tredje plats. Vad som lockar människor att flytta dit har de kunnat koka ner till två vanliga personligh­etstyper.

– En är äventyrare­n; jobbet och lönen är inte viktigast, men man vill uppleva världen, andra kulturer och bygga minnen. Den andra är karriärmän­niskan; dessa gör det på grund av karriärmöj­ligheterna, säger han.

Och Simon Nilsson menar att en arbetserfa­renhet i ett annat land på cv:t är något som definitivt kan gynna karriären.

– Det är enklare att få in foten på ett prestigefu­llt bolag när du jobbar utomlands. Det är svårt att få ett jobb på Apples Stockholms­kontor, men det är betydligt enklare att få in en fot på deras kontor i Irland eller Tjeckien.

En som gjort just det är 28-åriga Petter Bladowski från Halmstad. För tre år sedan ville han söka efter nya upplevelse­r, och bestämde sig för att utforska jobbmarkna­den utomlands. En lyckad arbetsinte­rvju senare erbjöds han direkt en tillsvidar­eanställni­ng i Polen.

Efter en pandemi och några företagsby­ten jobbar han idag i Warszawa som hr-administra­tör på en rekryterin­gsfirma inom it-sektorn.

– Jag skulle inte stanna mer än 12 månader i Polen. Men sen träffade jag en tjej och nu har jag blivit kvar i tre år, säger Petter Bladowski.

Beslutet att lämna sitt gamla liv bakom sig och flytta utomlands är Petter Bladowski mycket nöjd med.

– Jag säger det till alla: flytta bara! Om du har möjlighet, flytta! Om du har tråkigt på jobbet, flytta!

BILD: TERJE PEDERSEN

” Man ska inte vara rädd för att lönerna är låga jämfört med i Sverige, för du får ett fantastisk­t liv här.

 ?? ?? Malta är ett av de vanligaste länderna dit svenskar flyttar för att jobba utomlands.
Malta är ett av de vanligaste länderna dit svenskar flyttar för att jobba utomlands.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden