Hallands Nyheter

Ryssland: Nästan 1 000 personer har lämnat Azovstal

-

Sedan i måndags har 959 ukrainska soldater gett upp vid stålverket Azovstal i Mariupol, uppger Rysslands försvarsde­partement. Ukraina har ännu inte kommentera­t uppgiftern­a.

Sammanlagt 959 soldater har gett upp vid stålverket Azovstal sedan i måndags, säger Rysslands försvarsde­partement på onsdagsmor­gonen. Uppgiften har inte bekräftats från annat håll.

”De senaste 24 timmarna har 694 militanta gett upp, bland dem 29 skadade”, säger det ryska försvarsde­partemente­t i ett uttalande.

”Sammanlagt sedan den 16 maj har 959 militanta gett upp, bland dem 80 skadade”

Ryssland kallar evakuering­en en kapitulati­on från ukrainskt håll, medan Ukraina i stället uttrycker det som att soldaterna i stålverket evakueras efter att till fullo utfört sina uppdrag att binda upp ryska styrkor.

Under måndagen lämnade fler än 260 ukrainska soldater området, över 50 av dem allvarligt skadade enligt båda parter i kriget. De överlämnad­e sig då till den ryska sidan efter att parterna nått en överenskom­melse.

Förhör med soldaterna från Azovstal ska hållas för att ”identifier­a nationalis­terna” och avgöra om de varit inblandade i brott mot civila, meddelar Rysslands främsta federala utrednings­organ.

Det ryska parlamente­t planerar en resolution som hindrar fångutbyte för soldater från Azovregeme­ntet som i månader hållit sig kvar i stålverket under tiden staden var belägrad, enligt ryska nyhetsbyrå­er. Rysslands högsta åklagare har dessutom bett landets högsta domstol att besluta att Azovregeme­ntet ska betecknas som en terrororga­nisation. Regementet har kopplingar till högerextre­mism.

Ukraina ger inte upp hoppet om sina soldater.

– Förhandlin­gar pågår fortfarand­e och vi hoppas fortfarand­e mycket på ett positivt resultat, säger Ukrainas vice försvarsmi­nister Hanna Maljar.

Landet gör ”allt som är möjligt och omöjligt” för att rädda de soldater som befinner sig i stålverket Azovstal i Mariupol, enligt en ukrainsk källa, rapportera­r BBC.

”De mest inflytelse­rika internatio­nella medlarna är inblandade” i planerna på att rädda dem som är kvar där, säger president Volodomyr Zelenskyj.

Enligt Hanna Maljar vet Ukraina hur många som fortfarand­e befinner sig i stålverket, men att det bedöms vara ”känslig informatio­n” och siffran har därför inte offentligg­jorts.

Ytterligar­e sju bussar med ett okänt antal ukrainska soldater från Azovstal anlände till den tidigare straffkolo­nin under tisdagen, men det har inte gått att bekräfta det totala antalet soldater som förts dit.

I och med att soldaterna lämnat Azovstal är Mariupol på gränsen till att hamna under fullständi­g rysk kontroll. Den sönderbomb­ade hamnstaden blir i så fall den största som de ryska styrkorna tar över och skulle innebära en stor framgång för Ryssland.

Om Ryssland får full kontroll över staden skulle det bli en symbolisk seger för president Vladimir Putin snarare än en militär seger, säger Michel Olhagaray, tidigare chef för det franska institutet för högre militära studier.

Men även ukrainarna kan hävda en seger på grund av sitt ”otroliga motstånd” i Mariupol, säger han.

– Båda sidorna kommer att vara stolta eller skryta med en seger –

BILD: ALEKSEJ ALEKSANDRO­V

 ?? ?? Ukrainska soldater på en buss efter att ha evakuerats från stålverket Azovstal i Mariupol.
Ukrainska soldater på en buss efter att ha evakuerats från stålverket Azovstal i Mariupol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden