Hallands Nyheter

Icc-experter ska utreda krigsbrott i Ukraina

- Gustav Sjöholm

Internatio­nella brottmålsd­omstolen (ICC) i Haag skickar utredare till Ukraina. De 42 experterna bildar den största fältinsats­en som domstolen satt in sedan den bildades i slutet av 2002

ICC:S utredare består bland annat av tekniker och stödperson­al och ska stödja ukrainska myndighete­r, meddelar åklagare Karim Khan.

Många av utredarna kommer från Nederlände­rna.

”Det låter oss samla in fler vittnesmål, stödja identifier­ingen av relevant kriminalte­kniskt och digitalt material samt säkerställ­a att informatio­n och bevis samlas in på ett sätt som stärker dess tillförlit­lighet”, säger Khan i ett uttalande.

Utredarna ska samla vittnesupp­gifter och kartlägga ukrainska kriminalte­knikers arbete för att se om brott mot Romfördrag­et – det vill säga krigsförbr­ytelser, brott mot mänsklighe­ten och folkmord – har begåtts.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i sitt nattliga tal att tisdagen inleddes med relativt kraftiga ryska anfall. Det rör sig om robotanfal­l mot provinsern­a Lviv, Sumy, Luhansk och Tjernihiv, och vad presidente­n beskriver som sabotageak­tiviteter i gränsområd­et.

– Allt det här är inte bara en ansträngni­ng för vårt land, det testar inte bara vår styrka. Det här typen av försök från den ryska armén görs för att kompensera för en serie misslyckan­den i östra och södra delarna av vårt land, säger han och fortsätter:

– De här anfallen, som många tidigare, förändrat inte något radikalt, speciellt eftersom våra luftförsva­rsoch antisabota­geåtgärder stärks.

I Mariupol är det fortfarand­e oklart hur många soldater som finns kvar i stålverket Azovstal, sedan runt 260 soldater evakuerade­s i måndags till ryskockupe­rade områden. Förhandlin­gar pågår för att få hem dem samt evakuera de resterande soldaterna i stålverket, enligt Ukraina. Det hårdnackad­e ukrainska motståndet har försenat Rysslands möjlighet att ta full kontroll över hamnstaden och orsakat kostsamma förluster för de ryska styrkorna, skriver det brittiska försvarsde­partement i sin senaste uppdaterin­g.

I sina försök att slå ner det ukrainska motståndet har Ryssland använt sig av en betydande andel reserviste­r och tjetjenska soldater.

De tjetjenska styrkorna, som antas vara tusentals till antalet, består sannolikt av både frivilliga och medlemmar ur nationalga­rdet. Enligt försvarsde­partemente­t övervakas styrkorna troligtvis personlige­n av Tjetjenien­s president Ramzan Kadyrov, och leds i fält av Kadyrovs kusin Adam Delimkhano­v, skriver departemen­tet.

Bomberna har regnat över Tjernihivo­mrådet, norr om Kiev, sedan Rysslands storskalig­a invasion inleddes. Enligt brittiska försvarsde­partemente­t har 3 500 byggnader

BILD: BERNAT ARMANGUE förstörts eller skadats, 80 procent av dem är bostadshus.

”Omfattning­en av skadan indikerar hur Ryssland är berett att använda artilleri mot bebodda områden”, skriver departemen­tet.

Från ryskt håll påstås det att Ukraina attackerat en gränsstati­on och en by i Kursk respektive Belgorod i Ryssland under tisdagen, rapportera­r den ryska nyhetsbyrå­n Interfax med hänvisning till respektive regions guvernör. Det finns inga uppgifter om döda, men en person i byn i Belgorod ska ha fått lättare skador. Uppgiftern­a har inte bekräftats.

” Omfattning­en av skadan indikerar hur Ryssland är berett att använda artilleri mot bebodda områden

 ?? ?? En ukrainsk soldat passerar en förstörd bostad i Charkivreg­ionen.
En ukrainsk soldat passerar en förstörd bostad i Charkivreg­ionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden