Hallands Nyheter

Samantha bytte Bläshammar­s skola mot roll i Hollywoods­erien ”S.W.A.T.”

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Få nioåringar i Varberg får en gästroll i en amerikansk polisserie, men nu kan alla som följer ”S.W.A.T.” se ett avsnitt med Samantha Svensson Riggs, vars föräldrar är röstcoache­r åt storheter som Stevie Wonder och Brian Wilson från Beach Boys.

När coronapand­emin bröt ut bytte nioåriga Samantha Svensson Riggs Bläshammar­s skola mot Los Angeles och undervisni­ng via datorn hemma hos mamma Margareta från Tångaberg och pappa Seth Riggs, känd som röstcoach för bland andra Michael Jackson, Prince, Madonna och Barbra Streisand.

Samantha berättar att hon har två jämnåriga bästisar kvar i Sverige, men att de inte har haft så mycket kontakt den senaste tiden. Nu kan de i alla fall se henne spela Caitlin, flickan som gömmer sig och överlever ett brutalt inbrott i avsnitt 21 av tv-serien ”S.W.A.T.” som sedan onsdag kväll kan ses på Viaplay.

– När jag skulle vara ledsen tänkte jag på något ledsamt, berättar Samantha, som är med i fem scener mot bland andra David Lim.

Efter inspelning­en fick hon mycket beröm av de rutinerade proffsen.

– Jag var väldigt uppspelt. Shemar pussade mig på huvudet och sa ”You did a great job”, säger Samantha om huvudrolls­innehavare­n Shemar Moore, även känd från över tio säsonger av ”Criminal minds”.

Den nya versionen av ”S.W.A.T.” bygger på tv-serien från 1975 och långfilmen från 2003. Den hade premiär 2017 och är inne på sin femte säsong. Årets första 20 avsnitt har haft över 4,3 miljoner tittare i snitt, att jämföra med den delvis svenska satsningen ”American Song Contest”, som bara nådde 1,8 miljoner tittare i snitt på sina åtta avsnitt.

Som femåring var Samantha med i två avsnitt av den skandinavi­ska tv-serien ”Rig 45” och nu under pandemin utökades hennes skådespela­rundervisn­ing från en till tre gånger i veckan.

När svenska Stagepool hörde av sig om en annan roll tog Margareta kontakt med Marnie Cooper, som coachar Samanthas kompis Vivien Blair – som har gjort ”Bird box” och ”We can be heroes”, ska spela en ung Eleanor Roosevelt i ”The first lady” och ryktas bli den nya Prinsessan Leia i ”Obi-wan Kenobi”.

– Hon (Marnie) sa att Samantha var väldigt talangfull och undrade om vi ville ha henne som manager. Hon kontaktade Paradigm Talent Agency och jag fick fixa barnarbets­tillstånd inför olika auditions i mars. Det gick så fort allting och Samantha fick jobb på den första audition vi skickade in, berättar den stolta mamman Margareta Svensson Riggs, pianisten och sångerskan som många minns från säsong fem av ”Hollywoodf­ruar” 2012.

– Jag älskar serier som ”S.W.A.T.” och tittar alltid på ”morden i Midsomer” när vi är i Varberg. Samantha gjorde jättebra ifrån sig och jag fick vara med på inspelning­en, förutom när de filmade inne i en stor garderob.

Paret Riggs jobbar nu vidare som röstcoache­r, enligt Seths metod Speech Level Singing, med kändisar som Michael Bolton och Kim Sledge. Just nu övar de tre gånger i veckan med 79-årige Brian Wilson, den legendaris­ke låtskrivar­en i Beach Boys som länge kämpade med drogproble­m och psykisk ohälsa. Han ska snart ut på en arenaturné ihop med Chicago.

– Jag räknade ut att jag har spelat 7 000 låtar med honom och sjungit med honom på hälften, men vi har aldrig suttit ner och pratat i en timma. Brian är en speciell människa som inte kommunicer­ar så mycket på det sättet. Han är väldigt fåordig, säger Margareta.

Dottern Samantha är även aktuell som Askungen i en uppsättnin­g av musikalen ”Into the Woods”.

– Ibland gör jag misstag. En gång hade jag ”confidence” och min kompis Margot var ”neeej” och sedan hade hon ”confidence” och jag var ”neeej”, så vi kunde hjälpa varandra, berättar Samantha.

Rollen i ”S.W.A.T.” lär inte vara det sista vi ser av nioåringen som sjunger och spelar violin och piano, förutom att skådespela.

rätt på verk som Stockholms stad har köpt in under åren. Somliga sedan länge magasinera­de, andra hängande i kopiatorru­m på skolor.

– Det är förbannat kul att de kan få komma ut och möta publiken igen.

Alla verk på en vårsalong är till salu och Stockholms stad har genom åren varit en storkund. År 1969 köpte staden in hela 41 verk, vilka vet man tack vare en gammal katalog med samtliga inköp inringade. 30 av verken har samlats i ett särskilt rum på utställnin­gen. I efterhand har det visat sig vara en bra affär av den kommunale inköparen. Konsten köptes för 45 215 kronor, vilket i dag motsvarar 420 000 kronor. Lägg till att somliga verk dessutom har ökat en slant i värde under årens lopp.

– I dag finns inte många storkunder. Men först i kön varje år är oftast en plastikkir­urg. Han köper verk och ger dem till sina anställda i julklapp, säger Mårten Castenfors.

Alla konstnärer som är eller blev något har – med vissa undantag – ställt ut på Vårsalonge­n. Vera Nilsson, Kjartan Slettemark, Leif

Engström – listan kan göras lång. Men man får heller inte glömma alla konstnärer som har refuserats av juryn.

– Lars Lerin blev refuserad första gången han skickade in.

Man ska heller inte förbise i dag helt bortglömda konstnärer som någon gång har ställt ut på Vårsalonge­n. Så är till exempel fallet med Thea Ekström och Sixten Lundbohm, vars verk säljs för ett par tusen eller mindre på onlineaukt­ioner.

– Thea är skitbra, men det är det bara jag som tycker.

Jubileumsu­tställning­en blir Mårten Castenfors avsked till Vårsalonge­n och han erkänner att hans förkärlek till grafiker har haft en del att säga till om. Här finns till exempel flertalet verk av Lars Nyberg, som han skämtsamt kallar för ”svärfar”.

– Han måste få vara med helt enkelt. Han söker varje år och man känner igen hans grejer även om han skickar in anonymt. Det är ingen Vårsalong utan honom.

Vårsalonge­n är en av Sveriges mest besökta konstutstä­llningar. Sina första år på 1920-talet hade den

 ?? ?? Samantha Svensson Riggs som sjuåring 2019 i Bläshammar­s skola och med mamma Margareta och huvudrolls­innehavare­n i S.W.A.T. Shemar Moore efter inspelning­en i år.
BILD: PRIVAT
Samantha Svensson Riggs som sjuåring 2019 i Bläshammar­s skola och med mamma Margareta och huvudrolls­innehavare­n i S.W.A.T. Shemar Moore efter inspelning­en i år. BILD: PRIVAT
 ?? ??
 ?? ?? Den 91-årige röstcoache­n Seth Riggs och Margareta Svensson från Tångaberg gifte sig 2012. Samma år fick de dottern Samantha och var med i ”Svenska Hollywoodf­ruar”. BILD: PRIVAT
Den 91-årige röstcoache­n Seth Riggs och Margareta Svensson från Tångaberg gifte sig 2012. Samma år fick de dottern Samantha och var med i ”Svenska Hollywoodf­ruar”. BILD: PRIVAT
 ?? ?? Seth och Margareta arbetar med storstjärn­an Stevie Wonder (bilden) men även med Michael Bolton och Matthew Charles Sanders (alias M. Shadows i Avenged Sevenfold). BILD: PRIVAT
Seth och Margareta arbetar med storstjärn­an Stevie Wonder (bilden) men även med Michael Bolton och Matthew Charles Sanders (alias M. Shadows i Avenged Sevenfold). BILD: PRIVAT
 ?? ?? Seth och Margareta är röstcoache­r åt 79-årige Brian Wilson från Beach Boys. Han har en koppling till Sverige eftersom hans farmors föräldrar utvandrade från Målilla. BILD: PRIVAT
Seth och Margareta är röstcoache­r åt 79-årige Brian Wilson från Beach Boys. Han har en koppling till Sverige eftersom hans farmors föräldrar utvandrade från Målilla. BILD: PRIVAT
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden