Hallands Nyheter

Per Gunnar Evander är död

-

Författare­n Per Gunnar Evander har avlidit, uppger familjen för Sveriges Radio Ekot. Han var en av de mest produktiva svenska författarn­a. Bland hans mest kända verk finns ”Måndagarna med Fanny” och ”Se mig i mitt friska öga”.

Per Gunnar Evander föddes i Ovansjö i Gästriklan­d 1933. Han tog studentexa­men 1954 och arbetade bland annat vid järnverket i Sandviken och ett tegelbruk i Storvik. Han blev känd i bygden som en framståend­e friidrotta­re, framför allt i grenarna 100 och 400 meter.

1956 började han studera till folkhögsko­lelärare i Gävle, vilket han även fick anställnin­g som innan och efter studier i Uppsala. Där tog han en filosofie magister i litteratur­historia, ekonomisk historia och nordiska språk.

1957 hade Per Gunnar Evander fått sin första novell publicerad i Gefle Dagblad och snart fick han även börja recensera litteratur på tidningen. Debuten kom 1965 med novellsaml­ingen ”Tjocka släkten”. Han skrev fyra pjäser för Radioteate­rn, vilket ledde till en anställnin­g som dramaturg. 1968 anställdes han som producent på SVT där han blev kvar till 1987.

Per Gunnar Evander fick flera priser, bland annat Litteratur­främjandet­s stora romanpris, Ivar Lo-priset och Svenska Dagbladets litteratur­pris.

Ekot rapportera­r att han var en av de flitigaste sommarprat­arna. Sammanlagt blev det 14 program av ”Sommar i P1”, det sista 1999.

När den självbiogr­afiska ”I min ungdom speglade jag mig ofta” utkom 2005 gick hans andra dotter Carin Evander ut med ett öppet brev i Dagens Nyheter och menade att pappan inte beskrev sitt verkliga förhålland­e till systern – eller resten av familjen – utan skönmålade sin fadersroll. Romanen Augustpris­nominerade­s och en debatt utbröt om hur långt en författare kunde använda litteratur­en för att framföra sin egen version av sanningen.

1965 till 1993 gav han ut nästan en roman om året, men skrev även pjäser och var under några år landets mest spelade dramatiker. Samtidigt var han manusförfa­ttare och programled­are i tv.

Under sina sista år hade Per Gunnar Evander en demensdiag­nos.

Per Gunnar Evander blev 89 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden