Hallands Nyheter

Jubël hjälper till i Musikhjälp­en – och släpper jullåt

Det har varit ett fullspäcka­t år för Halmstaddu­on Jubël och det avslutas i samma anda. Nyligen släppte de sin första jullåt någonsin och i nästa vecka väntar ett gästspel i Musikhjälp­en. – Man gör vad man kan för att hjälpa till, säger Victor Sjöström.

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se 010-471 51 87

Sedan Halmstadki­llarna Victor Sjöström och Sebastian Atas fick sitt stora genombrott med bandet Jubël 2018 har framgångar­na avlöst varandra. Över fem miljoner lyssningar i snitt per månad på Spotify, och nyligen släpptes en låt som även den snart är uppe i sexsiffrig­a tal.

Men den här singeln – ”My only wish” – är lite annorlunda än den somriga musik som de vanligtvis gör. Detta är nämligen en jullåt.

– Vi hade gjort en grund till en låt som låg på Sebbes dator, och så kände vi att vi kunde pröva att göra en julgrej av det här. Det lät lite juligt, så det gjorde vi. Det fanns inte så mycket baktanke med det egentligen. Bara en kul grej, berättar Victor.

Från början var det dock inte helt givit att göra något sådant här, säger Victor.

– Han som är vd på Warner hade sagt: ”Skulle ni inte kunna tänka er att göra en jullåt?”. Som alla artister får frågan om att göra. Vi har aldrig haft det i sikte. Men det sådde ett frö i oss, och tänkte att vi kanske skulle pröva. Så hade vi den här låtidén som vi ändå tyckte var cool. Vi kände att om vi lägger på lite kyrkklocko­r och ”jingle bells” så skulle det kunna vara en jullåt faktiskt.

Duon är vana att göra samarbeten med olika artister, och till ”My only wish” är det den danska sångaren Christophe­r Lund Nissen.

– Vi kände att det hade varit kul att göra det tillsamman­s med någon. Han är på samma skivbolag som oss, så det var via den vägen, säger Sebastian.

– Det var första gången vi jobbade ihop och det var kul. Det var väldigt enkelt. Vi är nöjda, säger Victor.

Låten släpptes i slutet av november. Jubël är vana vid att deras vanliga låtar går bra, men de visste inte hur mottagande­t skulle bli när de gjorde julmusik.

– Vi har ingenting att jämföra med. Men att den plockas upp på olika radiokanal­er och ligger med på många spellistor, det är en indikation på nånting att den verkar var omtyckt, säger Victor.

”My only wish” kan man höra nästa vecka i ett liveframtr­ädande från Göteborg. Där ska nämligen Jubël medverka som gästartist­er i buren på Musikhjälp­en.

– Det är på onsdag den 14 december, klockan 17. Så tune in! säger Sebastian

– Vi ska spela lite låtar, bland annat den här jullåten ihop med Christophe­r. Han kommer dit också. Även prata lite med. Vi har en

"Det lät lite juligt, så det gjorde vi.

Victor Sjöström

insamling också, givetvis, som man kan vara med och bjuda på, säger Victor.

Insamlinge­n går ut på att den som vinner får möjlighete­n att baka polkagrisa­r med Jubël på Gamla Stans Polkagrisk­okeri.

Programled­are för Musikhjälp­en är den här gången Oscar Zia, Klas Eriksson och Tina Mehrafzoon. Årets tema är ”För en tryggare barndom på flykt från krig”, och Victor tycker att det känns självklart att vara med och stötta dem som har det svårt.

– Just när det kommer till barn är det aldrig roligt. Det känns jäkligt bra att man kan bidra på något sätt. Man gör vad man kan för att hjälpa till. Det är kul att se att många engagerar sig.

Nu går 2022 mot sitt slut, och för Jubël har detta varit ett framgångsr­ikt år, tycker Sebastian:

– Det har varit bra, får man säga. Vi har haft en jättebra sommar med många bra spelningar. Vi har fått släppa musik, det har varit bra. Men vi ser fram emot 2023 – med mycket spännande nyheter på gång.

Vad då till exempel?

– Vi har mycket spännande grejer, säger Victor. Vi har en låt som vi har jobbat på i två år, som vi kommer att göra tillsamman­s med en stor amerikansk artist som vi inte kan nämna mer om ännu. Det är i alla fall det största samarbetet vi någonsin har gjort i vår karriär. Så det ser vi väldigt mycket fram emot.

– Sen kommer det en ny singel i slutet av januari, med bara oss själva. Där har vi också spelat in en musikvideo i förra veckan tillsamman­s med en kille som heter Sebastian Sandblad. Han är också från Halmstad. Vi har gjort alla våra videor med honom, fortsätter Victor.

 ?? ?? Victor Sjöström och Sebastian Atas i bandet Jubël i studion K51 i Stockholm. De berättar att de har stora projekt på gång till 2023.
Victor Sjöström och Sebastian Atas i bandet Jubël i studion K51 i Stockholm. De berättar att de har stora projekt på gång till 2023.
 ?? BILD: ANNA TÄRNHUVUD ??
BILD: ANNA TÄRNHUVUD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden