Hallands Nyheter

Maria Haldesten: Fler torskar borde torska

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

Det är den tiden nu – när arbetsgiva­re överröses med träningskv­itton. Få har nog tänkt tanken att det där – bland ansökninga­rna om friskvårds­bidrag – skulle gömma sig sexköp på en massagesal­ong. Men så bedrövlig är verklighet­en, vilket polisen i region Väst vittnar om.

Hur kan man ens med? är den givna frågan. Å andra sidan, kan man utnyttja utsatta kvinnor drar man sig kanske inte heller för att lura arbetsgiva­ren.

Att just Thaimassag­esalonger har blivit förtäckta bordeller – så även i Halland – stod klart redan för ett par år sedan när en prostituti­onshärva avslöjades i Varberg.

Enligt polisens nationella operativa avdelning uppskattas så många som 80 procent av landets 2000 thaimassag­esalonger erbjuda sexuella tjänster.

Att torskarna finns i alla samhällskl­asser påmindes vi om när polisen slog till mot en lägenhetsb­ordell – och ertappade den halländska toppolitik­ern Hans Forsberg.

Tragikomis­kt nog ledde även det köpet till att arbetsgiva­rna indirekt fick stå för notan – åtminstone vad gällde böterna. Det var ju skattepeng­ar som gick till den generösa fallskärm som Forsberg till slut erhöll – eftersom han omedelbart tvingades avgå på grund av brottet.

Så lyckligt lottade blir nog inte de vanliga arbetstaga­re som kan tänkas avslöjas med fiffel med träningskv­itton.

Men kanske räknar sexköparna med att risken för att åka dit är försvinnan­de liten?

Riskerna för kvinnorna som hamnat i klorna på organisera­d brottsligh­et är desto större. För myten om den ”lyckliga horan” är verkligen idiotisk.

I veckans Uppdrag Granskning berättas om en rå affärsverk­samhet där kvinnor flyttas mellan massagesal­onger i de nordiska grannlände­r för att tillfredss­tälla kundernas sug efter ”nya kroppar”.

Samtidigt berättar Aftonblade­t, i en serie inslag, om en ny grupp prostituer­ade. Där berättas om ingenjören och tvåbarnspa­ppan som köpte sex av en ukrainsk krigsflykt­ning samtidigt som hans barn sov i rummet intill. I en annan artikel berättas om en västsvensk läkare som urskuldar sitt sexköp med att han inte visste att kvinnan var från Ukraina.

I augusti skärptes sexköpslag­en. Bötesstraf­fet togs bort och ersattes med en formulerin­g om ”fängelse i högst ett år”. Många jurister har dock varnat för att det, i praktiken, inte kommer leda till större förändring­ar i antalet fängelsest­raff.

En tandlös lagskärpni­ng är inte mycket att yvas över. Men polisens medvetna arbete för stoppa människoha­ndeln väcker ändå hopp, Att polisen inom kort åter väntas göra tillslag i Halland är välkommet.

"Höjden av fräckhet att lura arbetsgiva­ren att ta sexnotan

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden