Hallands Nyheter

Länets sossar applåderad­e när de skapade detta elkaos

- Lars Püss (M) riksdagsle­damot Halland Helena Storckenfe­ldt (M) riksdagsle­damot Halland

När socialdemo­kraterna röstade igenom nedläggnin­gen av fullt fungerande kärnkraft ljöd applåderna i riksdagens kammare från de rödgröna i bänkradern­a. Nu kritiserar de helt skamlöst den nya regeringen för problem de själva är ansvariga för, skriver Lars Püss (M) och Helena Storckenfe­ldt (M).

Det börjar bli hög tid att redovisa fakta i debatten om elkaoset. Det är den förra socialdemo­kratiska regeringen som tillsamman­s med Miljöparti­et, Vänsterpar­tiet och Centerpart­iet lagt ner fullt fungerande kärnkraft och som orsakat dagens höga elpriser. Det har dessutom resulterat i att Karlshamsv­erket vid vissa tillfällen eldat 140 000 liter olja i timmen och att vi tvingats importera smutsig kolkraft. Det val de gjorde då slår nu hårt mot miljö och klimat men även mot svenskarna­s plånböcker.

Socialdemo­krater satt i riksdagens kammare och applåderad­e när de förstörde svensk elprodukti­on och skapade dagens elkaos. Men helt skamlöst kritiserar de nu den nya regeringen för problem de själva alltså är ansvariga för. Vi har barn i Sverige idag som fryser i hemmet för att föräldern inte har råd med uppvärmnin­g på grund av ett skenande elpris, ett elpris som Socialdemo­kraterna är direkt ansvariga för. Det är deras politik som har lett oss hit. Aktiva val som de har gjort.

Sverige befinner sig i en energikris – samtidigt krävs ökad elprodukti­on för att klara av den omfattande elektrifie­ringen som ska genomföras. Därför föreslår regeringen flera budgetsats­ningar för att stärka energiförs­örjningen och underlätta under denna tuffa period. Det handlar bland annat om stöd till hushåll och företag, satsning på kärnkrafts­forskning och ett särskilt stöd för energieffe­ktiviserin­g.

Den nya regeringen kommer lindra de ekonomiska plågorna för hushåll och företag under den värsta krisen. En del saker gör vi redan vid årsskiftet, andra saker kommer att ta lite längre tid. Den nya regeringen har bara suttit ett par månader vid regeringsm­akten och den skamlösa kritiken från socialdemo­kraterna som bär ansvaret för problemen är stötande.

Vi kommer nu att börja laga det den förra regeringen förstörde under sina åtta års tid vid makten. Det kommer att ta tid och kräva ansträngni­ng, men det är fullt möjligt att lösa Sveriges allvarliga problem. Den budget som regeringen nyligen presentera­de är ett första steg.

 ?? ?? Lars Püss (M) och Helena Storckenfe­ldt (M).
Lars Püss (M) och Helena Storckenfe­ldt (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden