Hallands Nyheter

Cementas tillstånd förlängs – skapar lättnad för tunnelbygg­et

- Stefan Johansson David Berg

Varberg: Mark- och miljödomst­olen ger Cementa tillstånd att bryta kalk i Slite på Gotland i ytterligar­e fyra år.

– Det skapar en lättnad, säger Jiri Englén, vd för Implenia som bygger Varbergstu­nneln åt Trafikverk­et.

Mark- och miljödomst­olen avvisade sommaren 2021 Cementas ansökan om att få ett 20-årigt tillstånd för att bryta kalk i Slite på Gotland. Vilket innebar att anläggning­en inte fick bryta mer kalk efter den 31 oktober samma år. Beslutet utlöste närmast panik i byggbransc­hen och inte minst spåddes stora problem för Varbergstu­nneln.

– Finns det ingen cement blir det ett byggstopp och jag utgår ifrån att saken uppmärksam­mas på regeringsn­ivå. Vi som enskilt projekt kan bara se detta som en risk, sa Varbergstu­nnelns dåvarande projektche­f Mathias Värja till HN i juli 2021.

Varbergstu­nneln var och är i stort behov av Cementas produkter. Enligt Värja själv behövs 110 000 ton betong för att bygga tråget, delar av tunneln och till broarna. För att tillverka denna betong krävs 40 000 ton cement. Den befarade krisen uteblev tack vare att regeringen i november 2021 gick in och beviljade ett tillfällig­t tillstånd fram till och med årsskiftet 2022–23. Samtidigt har Cementa skickat in nya ansökninga­r till domstolen.

På tisdagen meddelade mark- och miljödomst­olen att Cementa får tillstånd att bryta kalk i Slite på Gotland i ytterligar­e fyra år. Under den tiden ska man förbereda en ansökan om ett längre tillstånd som ska gälla i 20 till 30 år.

– Framtiden är ljusare, inte bara för oss utan för hela Sveriges byggbransc­h. Det skapar en lättnad. Visst har det varit en liten oro men vi har samtidigt tyckt det vore jättekonst­igt om inte tillstånde­t skulle ha förlängts med tanke på vad det medför för landet. Nu behöver vi inte rådda runt och leta andra cementleve­rantörer i närtid i alla fall, säger Jiri Englén, vd på Implenia som bygger Varbergstu­nneln åt Trafikverk­et.

 ?? BILD: MALIN STRANDBERG ?? I veckan meddelade mark- och miljödomst­olen att Cementas tillstånd förlängs ytterligar­e fyra år.
BILD: MALIN STRANDBERG I veckan meddelade mark- och miljödomst­olen att Cementas tillstånd förlängs ytterligar­e fyra år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden