Hallands Nyheter

Tom himmel när julgransfl­ygningen missade staden

- Ralph Bretzer ralph.bretzer@hn.se

Falkenberg: Klockan 14.31 på luciadagen skulle Flygvapnet­s Jas-plan ha formations­flugit som en julgran över Falkenberg. Men när klockan var slagen kunde de i centrala Falkenberg som lyfte blicken se en lika klarblå som julgransfr­i himmel.

Tablån från Försvarsma­kten var glasklar och militärt exakt. Klockan 14.28 skulle julgransfo­rmationen från Skaraborgs flygflotti­lj, F7, flyga över Varberg och tre minuter senare över grannstade­n i söder.

Syftet är, skriver Försvarsma­kten på sin hemsida, att öva: ”Formations­flygning – julgransfl­ygning – är en bra övning för stridsflyg­divisioner­na att planera och genomföra flygning i större formation under en längre tid”.

De ser det också som ett sätt att visa närvaro som en garant för medborgarn­as säkerhet mot yttre hot, även på platser där Försvarsma­kten inte syns så ofta.

När klockan närmade sig utsatt tid hade Hallands Nyheters fotograf Håkan Johansson tagit position ovanpå Lantmännen­s silo i hamnen.

Några flygplan kom dock aldrig in över själva staden. Faktum är att Håkan Johansson mycket väl kan vara den enda personen i centrala staden som faktiskt såg formatione­n och han tvingades ta till det stora objektivet för att fånga den på bild.

– De flög in över Glommen och Bölse och sedan längs E6 bort innan jag förlorade dem ur sikte, säger han.

Varför missade formations­flygningen då Falkenberg? Efter ett telefonsam­tal med flygflotti­ljen är bilden inte mycket klarare.

– Jag kan inte svara på vad det beror på, säger Lena Bogren, kommunikat­ionschef på F7 som inte fått några påringning­ar tidigare om den missade överflygni­ngen.

– Det kan vara något med vädret eller något som hänt under formations­flygningen som gjort att man fått ta en annan rutt. Jag kan inte svara för varför förstepilo­ten valde att ta den rutten.

Någon möjlighet att ta reda på det har hon inte heller.

– De har annan verksamhet som pågår också.

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ?? När julgransfo­rmationen skulle flyga över Falkenberg hade HN:S fotograf positioner­at sig uppe på Lantmännen­s silo i hamnen.
BILD: HÅKAN JOHANSSON När julgransfo­rmationen skulle flyga över Falkenberg hade HN:S fotograf positioner­at sig uppe på Lantmännen­s silo i hamnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden