Hallands Nyheter

Prisade gårdsbutik­en lämnar Falkenberg

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Fajans: Den prisade gårdsbutik­en The Kitchen garden har lagt ner sin verksamhet i Falkenberg. Ägarna kommer flytta till Orust och har redan sålt gården. ”Halland är fast i tanken om odling”, säger George Norman.

För fyra år sedan köpte paret George Norman och Alice Willther den 100 år gamla gården som ligger på Fajans i Falkenberg. Sedan dess har de byggt upp flera odlingsomr­åden fyllda med ätbara grönsaker, frukt och bär. De har bjudit in till försäljnin­g, marknader och work- shops.

Förra året utsågs The Kitchen garden till Årets hållbarhet­sföretag på Falkenberg Award Party.

Men nu har George och Alice lagt ner sin verksamhet. Gården är redan såld.

– Vi flyttar till Orust. VI har hittat en väldigt bra skola för barnen här, säger George Norman.

Han berättar att de planerar att driva verksamhet­en vidare men med vissa justeringa­r. Trädgården i Falkenberg kan de så klart inte ta med sig.

– Vi får bygga upp något annat här uppe. Men just nu hyr vi en bostad och letar efter en gård att ta över här på Orust, säger han. Hur kommer det sig att ni inte fortsätter i Falkenberg?

– Det var inte jättelätt att etablera sig i Falkenberg. Det kändes inte som att efterfråga­n på bra, näringsrik­a grönsaker var tillräckli­g. Det känns lite synd, säger George Norman.

– Men samtidigt var grönsakern­a mer en sidogrej för oss. Vi hade mer tänkt att hålla i kurser och prata mer om hållbarhet och hälsa. Men även det har varit svårt att etablera. Halland är fast i tanken om odling. Hur menar du då?

– Vi har känt att folk inte varit redo att acceptera att plogning inte är den framgångsr­ika vägen. Odling är en väldigt stor del av ekonomin och det är traditione­llt. Vi har kommit med idéer som står emot allt det.

Vi har tidigare skrivit om The Kitchen gardens metoder. Kortfattat så används varken kemikalier eller konstgödse­l. I stället fokuserar de på metoder som främjar mikrolivet i jorden. De odlar utan att gräva i jorden.

Känns det jobbigt att ni inte lyckades etablera era metoder?

– Ja, lite grann. Men vi har också lärt oss väldigt mycket och fått prova och testa många olika idéer. Nu blir det en annan utmaning här i Orust, det är ett annat klimat, lite kallare tror jag.

– Vi har hört från både kunder och andra som vi samarbetat med som tycker det är tråkigt att vi flyttar. Men det finns andra som har bra odlingsmet­oder i Falkenberg, säger han.

Det är oklart vad de nya ägarna till gården i Falkenberg kommer göra med den grönskande trädgården i framtiden.

 ?? ?? George Norman och Alice Wallther flyttade in på gården på Fajans för fyra år sedan. Nu har de sålt fastighete­n och lämnat Falkenberg för Orust.
George Norman och Alice Wallther flyttade in på gården på Fajans för fyra år sedan. Nu har de sålt fastighete­n och lämnat Falkenberg för Orust.
 ?? BILD: MARIE HEBELIUS SVAHN ??
BILD: MARIE HEBELIUS SVAHN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden