Hallands Nyheter

Morpegrise­n lägger ner verksamhet­en efter elva år

- Fredrik Wirbing fredrik.wirbing@hn.se

Falkenberg: Fram till jul kommer det att finnas kött från Morpegrise­n i butik. Sen är det slut eftersom ägarna Mats-ola Rosgardt och Sven Isaksson valt att avveckla verksamhet­en. Anledning är den rådande lågkonjunk­turen i kombinatio­n med ett renovering­sbehov av gårdarna framöver.

Varje vecka sedan 2011 har det kommit en lastbil till gården i Morup för att hämta grisar för vidare transport till Harplinge där de slaktats. Dagen efter har köttet körts ut till butikerna där de styckats på plats.

– Det har varit samma kött hos Ica som det har varit i gårdsbutik­en, säger Mats-ola Rosgardt.

Att Morpegrise­n nu slutar med att föda upp grisar är något som har växt fram under senare tid.

– Vi stod vid ett vägskäl där vi har ett renovering­sbehov av våra stallar om några år. Antingen skulle vi satsa framåt med företaget eller slå om nu när vi är runt 50 år och det är hyfsat lätt att komma ut i arbetslive­t och göra något annat, säger Mats-ola Rosgardt och fortsätter:

– I kombinatio­n med det så hade vi problem med styckare i butikerna. Det har varit svårt att få tag i styckare, vilket gjorde det svårare att få ut köttet till slutkonsum­ent.

– För ett halvår år sedan såg vi att det var sämre tider på väg. Många kommer att ta bort det köttet som är någon krona dyrare för att i stället köpa den billigare falukorven. Så allt det här sammantage­t gjorde att vi kom fram till beslutet om att avveckla. Så det är inget drastiskt beslut.

Mats-ola Rosgardt har bestämt sig för att fortsätta som lantbrukar­e något år till. Han vill se hur det utvecklar sig och om det går att köpa smågrisar från någon annan.

Kollegan Sven Isaksson, som har fött upp smågrisar, har redan tagit jobb som snickare.

– De grisar som Sven har fött upp och som sen har kommit till mig har vi fram till månadsskif­tet januari och februari innan de är slut.

Morpegrise­n har under senaste åren haft en bra lönsamhet på sin verksamhet.

– Det är inget som vi har blivit

BILD: LENA LYXELL miljonärer på men det har varit en lönsamhet hela vägen och vi har kunnat ta ut en lön för de timmar som vi har lagt ner. Framför allt har det varit en social grej för oss. Men var sak har sin tid och om vi skulle fortsatt hade vi behövt utveckla allting. Nu slutar vi på topp, säger Mats-ola Rosgardt.

Företagsna­mnet Morpegrise­n och loggan kommer vara kvar ifall det blir en comeback i framtiden.

– Om något år kanske vi dyker upp igen efter att vi har provat på någonting annat ett tag, säger Mats-ola Rosgardt.

 ?? ?? Mats-ola Rosgardt och Sven Isaksson har valt att avsluta sitt företag Morpegrise­n efter elva år.
Mats-ola Rosgardt och Sven Isaksson har valt att avsluta sitt företag Morpegrise­n efter elva år.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden