Hallands Nyheter

Risk för mer halka när temperatur­en sjunker

- Joakim Kullberg joakim.kullberg@hn.se 010-471 51 92

Halland: När temperatur­erna pendlar mellan några plusgrader och några minusgrade­r, samtidigt som mer nederbörd är på väg in, finns all anledning att vara extra försiktig i trafiken de kommande dagarna.

Under onsdagsmor­gonen inträffade flera trafikolyc­kor i Halland och räddningst­jänsten konstatera­de att det under de tidiga timmarna var väldigt dåligt väglag på flera håll i länet.

Och det lär inte bli bättre. Samtidigt som temperatur­en gick upp till några plusgrader under onsdagen föll också regn på de redan hala vägbanorna – och under eftermidda­gen och kvällen väntas temperatur­en krypa nedåt igen.

– Tittar man under kvällen faller temperatur­en igen, främst inåt landet. Längs kusten kan det ligga runt nollan. Vi har också ett snöfallsom­råde som drar in under natten mot torsdagen, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Det låter som att det kan bli ännu halare då?

– Det finns absolut risk för det, säger hon.

På SMHI:S hemsida visar sedan prognosen för fredagen att temperatur­en faller ytterligar­e. För Halmstad ser det ut att kunna bli omkring tio minusgrade­r och i Varberg uppemot minus 13.

– Ja, det blir allmänt minusgrade­r både nattetid och dagtid och det kan komma snö som lägger sig ovanpå det redan frusna, säger Lisa Frost och fortsätter:

– Men det är ganska tillfällig­t, natten mot lördagen kommer ett nytt nederbörds­område. Det blir främst snö men längs kusten kan det bli snöblandat och under lördagen ser det ut att bil några enstaka plusgrader.

De milda temperatur­erna ser ut att dröja sig kvar en bit in i nästa vecka och nederbörde­n som prognosen visar då kommer främst att yttra sig i form av regn.

Det kanske är lite tidigt ute, men kan man säga något om vädret på julafton?

– Vi ser bara fram till fredag nästa vecka men eftersom det är mildare väder på väg in ser det tyvärr ut som att det blir en grön jul, säger Lisa Frost.

 ?? BILD: ARKIV ?? Onsdagsför­middagens plusgrader och regn byts snart ut mot minusgrade­r igen – med ökad risk för halka.
BILD: ARKIV Onsdagsför­middagens plusgrader och regn byts snart ut mot minusgrade­r igen – med ökad risk för halka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden