Hallands Nyheter

Efter upploppen: Utredare vill införa vattenkano­ner

- Erika Nekham Marc Skogelin TT

Många poliser skadades och hamnade i livsfarlig­a situatione­r vid påskupplop­pen. en extern utredare kommer nu med 35 förslag för att myndighete­n bättre ska klara framtida upplopp. Han konstatera­r att otillräckl­iga lokala underrätte­lser var en bidragande faktor till att våldet kunde urarta.

Upploppen under påskhelgen har beskrivits som de mest våldsamma i Sverige sedan Göteborgsk­ravallerna 2001. I flera städer utbröt kraftiga kravaller som en följd av den högerextre­me politikern Rasmus Paludans genomförda eller planerade koranbränn­ingar. Många poliser skadades, utrustning förstördes och rent livsfarlig­a situatione­r uppstod.

Efteråt har myndighete­n kritiserat­s för att den inte var tillräckli­gt förberedd för det som hände och att för få poliser var på plats – trots underrätte­lser på förhand om risken för våld i samband med sammankoms­terna.

Gunnar Karlson, tidigare chef för den militära underrätte­lse- och säkerhetst­jänsten (Must), fick därför i uppdrag av polisen att undersöka vad som hände före, under och efter upploppen. Han skulle även komma med utveckling­sförslag.

Gällande vilka som stod bakom upploppen är det fortsatt mycket man inte vet, sade Karlson vid en pressträff under onsdagen där hans färdiga utvärderin­g presentera­des:

– Men det vi kan säga är att det var framför allt unga män. Unga män som bodde i eller i närheten av platserna där upploppen skedde.

Få har koppling till grov organisera­d brottsligh­et eller våldsbejak­ande extremism, och det finns inga indikation­er på att det varit organisera­t, enligt utvärderin­gen.

Exakt vad som ledde fram till att våldet kunde urarta som det gjorde går inte att säga, enligt Gunnar Karlson. Det handlar om flera olika bakomligga­nde faktorer.

Den generella underrätte­lseinforma­tionen som fanns på förhand anser han dock har hanterats på ”ett mycket rimligt vis”.

– Det var just en generell hotbildsbe­dömning, och den var lika sann på förmiddage­n på skärtorsda­gen i Råslätt i Jönköping där ingenting hände som den var några timmar senare i Linköping och Norrköping där det blev våldsamma upplopp, säger Karlson och fortsätter:

– Det som snarare varit problemet, tycker jag, är att det funnits väldigt lite av lokal informatio­n och lokalt underrätte­lsemateria­l – det vill säga det som används för att komma fram till om de hypotetisk­a riskerna faktiskt kommer att materialis­era sig på just den här platsen, just i dag, eller ej.

Med bättre kunskap om den lokala hotbilden hade man kunnat tilldela mer resurser för att hantera upploppen, enligt Karlson.

Utredninge­n landar i 35 förslag som bland annat rör hur man i framtiden kan ha bättre och mer konkreta underrätte­lseunderla­g inför varje situation. De berör också taktik och metod, utrustning samt ledning och kompetens.

Bland annat föreslår utredninge­n

ARKIVBILD: KICKI NILSSON att vattenkano­ner införs, alternativ­t ”akustiska våldshjälp­medel”, vilket innebär en anordning som riktar smärtsamma, kraftiga ljud i en viss riktning.

De två viktigaste förslagen handlar dock om att polisen bör bli bättre på att upprätthål­la kompetense­n i de delar av myndighete­n som har i uppgift att hantera upplopp, säger Gunnar Karlson. Alla som arbetar med särskild polistakti­k (SPT) bör få kontinuerl­ig utbildning och träning i metoden.

Man har även sett att polisen har brustit i att genomföra förslag som tidigare utredninga­r på samma område lämnat. En viktig och befogad kritik enligt Johan Olsson, chef över polisens nationella operativa avdelning, som dock tror att det blir mer verkstad den här gången.

– I just det här fallet måste jag säga att raketbräns­let i detta är det som har hänt. Det är flera hundra skadade kollegor och ett engagemang som finns i hela organisati­onen. Jag måste sticka ut hakan lite och säga att det här kommer vi att göra. Det här har vi börjat att göra och det kommer vi att fortsätta med, säger Johan Olsson.

” Det är flera hundra skadade kollegor och ett engagemang som finns i hela organisati­onen Johan Olsson chef för polisens nationella operativa avdelning

 ?? ?? Polisbuss i brand vid upploppen i Sveaparken i Örebro under långfredag­en. Våldsamma upplopp riktade främst mot polisen uppstod i flera svenska städer under påskhelgen.
Polisbuss i brand vid upploppen i Sveaparken i Örebro under långfredag­en. Våldsamma upplopp riktade främst mot polisen uppstod i flera svenska städer under påskhelgen.
 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Gunnar Karlson presentera­de sin utredning om polisens arbete vid påskupplop­pen.
BILD: JONAS EKSTRÖMER Gunnar Karlson presentera­de sin utredning om polisens arbete vid påskupplop­pen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden