Hallands Nyheter

Pojke döms till psykvård för grova brott mot flicka

- Simon Uggla

En femtonårig pojke döms för grov våldtäkt mot barn och mordförsök på en flicka i lågstadieå­ldern i Skellefteå. Påföljden blir rättspsyki­atrisk vård med särskild utskrivnin­gsprövning.

En rättspsyki­atrisk undersökni­ng har visat att pojken lider av en allvarlig psykisk störning. Både åklagaren Andreas Nyberg och pojkens försvarare Jens Nyström yrkade därför på vård.

Skellefteå tingsrätt, som redan tidigare meddelat att pojken bedöms skyldig, går nu på åklagarens linje.

Den särskilda utskrivnin­gsprövning­en motiveras enligt domen med risken för att pojken återfaller i ”brottsligh­et av allvarligt slag”.

Pojken ska även betala 730 000 kronor i skadestånd till flickan, och drygt 100 000 kronor i skadestånd till flickans föräldrar.

Det var den 7 juli som förbipasse­rande hittade flickan svårt skadad i ett skogsområd­e i stadsdelen Morö Backe i Skellefteå. Hon hade utsatts för våldtäkt och grovt våld.

Polisen kunde därefter gripa pojken som befann sig i närheten och som omgående blev misstänkt för överfallet.

Pojken var enligt folkbokför­ingsuppgif­ter 13 år gammal, men i förhör uppgav han själv att födelsedat­umet som registrera­ts var fel och att han i själva verket var 15 år. Detta bekräftade­s av pojkens föräldrar och senare av en medicinsk åldersbedö­mning som talade för att han var 15 år eller äldre.

Åldersfråg­an är av stor betydelse, eftersom en person blir straffmynd­ig vid 15 års ålder.

Pojken åtalades i slutet av september vid Skellefteå tingsrätt för mordförsök och grov våldtäkt mot barn. Han har förnekat åtalspunkt­en mordförsök, men accepterar rubricerin­garna grov våldtäkt mot barn och synnerlige­n grov misshandel. Tingsrätte­n anser dock att han varit medveten om att flickan riskerade att dö.

– Vi har prövat alla den tilltalade­s uppgifter mot bevisninge­n och kommit fram till att han har insett risken för att den här flickan skulle kunna komma att avlida till följd av strypvålde­t, och att han har varit likgiltig inför den risken i ett skede när han har lämnat henne, säger lagman Christel Lundmark.

Det är mycket ovanligt att en så ung person döms till rättspsyki­atrisk vård, och det saknas särskilda avdelninga­r för unga. Pojken kommer därför att vårdas tillsamman­s med vuxna.

Åklagare Andreas Nyberg säger att han är nöjd med domen.

Flickan har på grund av sina skador inte kunnat höras. Hon kommer enligt domen att få bestående men.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden