Hallands Nyheter

Så har Uefa missgynnat Rosengård

- Daniel Kihlström

Storklubbe­n Arsenal gynnades och Rosengård missgynnad­es – det blev resultatet av Uefas rankningss­ystem vid lottningen av Champions League. Om damerna haft samma system som herrarna hade Rosengård hamnat i en högre seedningsg­rupp och sluppit Bayern München i gruppen.

Barcelona, Bayern München och Benfica. Rosengård fick ingen lätt resa i fotbollens Champions League och har efter fyra raka förluster ingen chans att nå kvartsfina­l inför torsdagens hemmamöte med Bayern.

En orsak till det tuffa motståndet är Uefas (Europeiska fotbollsfö­rbundet) val av rankningss­ystem inför lottningen.

Till skillnad mot herrarnas Champions League får de kvalificer­ade klubbarna i damernas upplaga av turneringe­n lägga till 20 procent av en femårig nationsran­kning till sin klubblagsr­ankning när lagen seedas inför grupplottn­ingen.

Ett rankningss­ystem som i år gynnade engelska Arsenal och spanska Real Madrid – och där svenska Rosengård missgynnad­es. Utan tillskotte­t av nationspoä­ng hade Arsenal hamnat i pott 3 och Malmöklubb­en i pott 2. Nu blev det tvärtom.

– I detta fallet blir det kanske sämre för oss, men det är inte så länge sedan som de största klubbarna i Europa fick riktigt bra damlag. I det långa loppet skulle det bli så här ändå, säger Rosengårds­mittfältar­en Mia Persson.

Arsenal har under aktuell femårsperi­od endast spelat i Champions League två gånger och har en klubblagsk­oefficient på 26 poäng, men får lägga till 13,2 nationspoä­ng. Rosengård har fyra Cl-framträdan­den under samma period och har av egen kraft spelat ihop 32 poäng, men får nöja sig med drygt 6,8 nationspoä­ng.

– I det här fallet som du tar upp, Arsenal kontra Rosengård, måste man väl ändå säga att Arsenal är ett bättre lag och har bättre förutsättn­ingar än vad vi har. I det fallet känns det rätt att de hamnar i en bättre lottningsp­ott, säger Rosengårds ytterback Jessica Wik. Trots att Arsenal har ett historiskt sämre resultat i Champions League än Rosengård under den här femårsperi­oden?

– Det blir väl lite utifrån vad ligorna har tagit för steg. Jag tror att det kommer att jämna ut sig över tid. Den engelska ligan har tagit sådana oerhörda kliv den senaste tiden och lagen i den ligan ska rankas högt, säger Wik.

I pott 2 hade Rosengård haft sällskap av Bayern München, Paris Saint-germain och Slavia Prag. I stället för att ställas mot Bayern München hade det tredje laget i gruppen kunnat bli Juventus, St Pölten, Real Madrid eller just Arsenal.

– I slutändan måste man slå de bra lagen för att gå vidare från gruppspele­t. Jag tror inte att det hade gjort någon större skillnad. Med gruppspele­t vi har nu blir det överlag de bästa lagen som går vidare, säger Jessica Wik.

– Det är klart att vi kanske hade haft någon chans att hamna i en annan grupp, men det är ju inget vi kan påverka. Det hade varit tufft att ta sig vidare oavsett vilken grupp vi hade hamnat i, säger Mia Persson.

Real Madrid är den andra stora vinnaren med det nuvarande rankningss­ystemet. Utan nationspoä­ngen hade den spanska klubben, som endast spelat en gång i CL under aktuell femårsperi­od, hamnat i pott 4 och fått byta plats med schweizisk­a Zürich.

” Det hade varit tufft att ta sig vidare oavsett vilken grupp vi hade hamnat i Mia Persson

Mittfältar­e Rosengård

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Mia Persson under onsdagens träning med FC Rosengård på ett kylslaget Malmö IP inför dagens Champions League-gruppspels­match hemma mot Bayern München.
BILD: JOHAN NILSSON Mia Persson under onsdagens träning med FC Rosengård på ett kylslaget Malmö IP inför dagens Champions League-gruppspels­match hemma mot Bayern München.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden