Hallands Nyheter

Blodigt år för det fria ordet i Mexiko

Journalist­er i Mexiko arbetar med livet som insats – mot dåliga odds. Det gångna året har varit det blodigaste på länge i ett land som beskrivs som det farligaste att verka inom i formell fredstid.

- Martin Mederyd Hårdh

Hunden Chato ligger framför ett litet radhus i den mexikanska gränsstade­n Tijuana med sitt huvud på marken. Journalist­er som har samlats noterar att han ser sorgsen ut, som om han väntar på någon.

Poliser arbetar bakom avspärrnin­gsband. Under gårdagskvä­llen hittades Lourdes Maldonado López, journalist tillika Chatos matte, mördad i sin bil framför sitt hem. 67-åringen hade skjutits till döds.

Mordet skedde i januari och har följts av ytterligar­e ett tiotal i Mexiko under året, enligt Reportrar utan gränser (RSF). Det är ett av åtminstone 80 under det senaste årtiondet.

”För journalist­er är Mexiko världens farligaste land i fred”, skriver organisati­onen i sin årsrapport om våld mot journalist­er världen över.

Lourdes Maldonado López hade under flera årtionden rapportera­t om politik och korruption i Mexiko. 2019 ställde hon sig upp på en presskonfe­rens med Mexikos president Andrés Manuel López Obrador och vädjade om hjälp.

– Herr president, jag kan inte göra något utan er hjälp, sade hon, med hänvisning till tidigare attacker mot henne.

– Jag fruktar för mitt liv. Maldonado López låg då i en lång arbetsrätt­slig tvist med en tidigare arbetsgiva­re, tv-kanalen Primer Sistema de Noticias, som ägs av delstaten Baja California­s tidigare guvernör. Hon sade sig ha blivit hotad flera gånger av dennes sändebud.

I samband med mordet framgick det att journalist­en fyra dagar tidigare hade vunnit rättsfalle­t.

Ytterligar­e tre journalist­er mördades i januari, som beskrivs som den blodigaste månaden för Mexikos journalist­kår sedan 2011.

RSF räknar till elva journalist­er som har mördats i år i fall kopplade till deras arbete. Fn-organet Unescos observatör­er räknar till totalt 19 journalist­mord.

27 journalist­er saknas i Mexiko, enligt RSF. En av dem är en man som försvann spårlöst i september.

De senaste åren hade Lourdes Maldonado López varit föremål för det särskilda skyddsprog­ram som myndighete­rna har inrättat för journalist­er, vilket bland annat innebar att poliser patrullera­de vid hennes hem och att hon hade ett personligt larm.

Skyddsprog­rammen finns i 17 av Mexikos 32 delstater, men många av dem ”existerar bara på pappret och har varit näst intill totalt ineffektiv­a”, enligt Committee to Protect Journalist­s (CPJ).

Nästan alla brott som begås mot journalist­er förblir ouppklarad­e, enligt civila organisati­oner som följer myndighete­rnas arbete.

I Reportrar utan gränsers årsrapport­er har Mexiko i fyra år på raken varit det land där flest journalist­er har mördats i samband med arbete.

Morden i januari väckte stora protester från landets journalist­kår och i civilsamhä­llet, där det sedan länge har höjts krav om att myndighete­rna ser till att journalist­er kan sköta sina arbeten utan att riskera sina liv. Men fler av deras kollegor mördades under kommande månader.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har sedan han tillträdde 2018 konsekvent tonat ned den hotbild som journalist­er står inför.

Vänsterpop­ulisten har gjort det till en vana att avfärda negativ rapporteri­ng som falsk. När han håller presskonfe­renser, vilket han gör varje dag, brukar han under en särskild vinjett hänga ut och lista journalist­er som han inte tycker om.

Efter mordvågen i januari valde han att gå till angrepp mot en ”partisk press som har sålt ut sig”. Ett par veckor senare, efter ännu ett mord, anklagade presidente­n journalist­kåren för att försöka använda det som en kritisk kampanj mot honom.

Fler journalist­er dödas i Mexiko än i länder där det är krig. I landet råder sedan länge en annan typ av konflikt, en mot mäktiga narkotikak­arteller, som drabbar stora delar av samhället.

Mexikanska journalist­er har under det blodiga året 2022 vittnat om hot från såväl karteller som myndighets­företrädar­e.

 ?? BILDER: MARCO UGARTE/AP/TT ?? Avspärrnin­gar vid Lourdes Maldonado López hem i Tijuana, en gränsstad som i princip sitter ihop med den amerikansk­a staden San Diego. En vän till henne står och väntar på att ta hand om den mördade journalist­ens husdjur. Bilden togs den 25 januari.
BILDER: MARCO UGARTE/AP/TT Avspärrnin­gar vid Lourdes Maldonado López hem i Tijuana, en gränsstad som i princip sitter ihop med den amerikansk­a staden San Diego. En vän till henne står och väntar på att ta hand om den mördade journalist­ens husdjur. Bilden togs den 25 januari.
 ?? ?? Den mördade journalist­en Lourdes Maldonado López hund Chato väckte uppmärksam­het hos det pressuppbå­d som kom till hennes hem för att rapportera om mordet.
Den mördade journalist­en Lourdes Maldonado López hund Chato väckte uppmärksam­het hos det pressuppbå­d som kom till hennes hem för att rapportera om mordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden