Hallands Nyheter

”Ansvar för Danmark” motto för nya regeringen

-

Vallöftet om att aldrig ingå i en regering med Socialdemo­kratiet är brutet av liberala Venstre.

Nu ska Danmarks två stora maktpartie­r bilda en blockövers­kridande regering tillsamman­s med det nya partiet Moderatern­e.

Flankerad av Venstres Jakob Ellemann-jensen (V) och Moderatern­es Lars Løkke Rasmussen (M) presentera­de den sittande statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) den nya regeringen­s politik på representa­tionsbosta­den Marienborg.

Ansvar för Danmark var titeln på det avtal som sammanfatt­ade Svm-regeringen­s överenskom­melse, som förhandlat­s fram under knappt sex veckor.

– Danskarna har sammansatt ett folketing som ska samarbeta – det gör vi nu. Över mitten och mer bindande än ni har varit vana vid, säger Mette Frederikse­n.

Jakob Ellemann-jensen har under valrörelse­n kategorisk­t avvisat att Venstre ska sitta i regering med Socialdemo­kratiet, men redan under valnatten öppnade V-ledaren för förhandlin­gar med S.

– Jag har gjort det för att mitt parti Venstre ska få största möjliga inflytande. Och framför allt har jag gjort det för vårt land, där vi har en ekonomisk kris och krig i Europa, säger Venstreled­aren om varför partiet nu är en del av regeringen.

Socialdemo­kratiet och Venstre är traditione­llt sett de två stora maktpartie­rna i Danmark – förankrade i det röda respektive det blåa blocket. Endast vid ett tillfälle tidigare har partierna suttit tillsamman­s i regering, men samarbetet avbröts efter 14 månader hösten 1979.

Nu är det dags igen. Denna gång bildar S och V en regering tillsamman­s med Moderatern­e och dess partiledar­e Lars Løkke Rasmussen, som tidigare var partiledar­e för Venstre och Danmarks statsminis­ter i två omgångar (2009–2011 och 2015–2019). Moderatern­e bildades så sent som 2021.

Den nya Svm-regeringen vill att sysselsätt­ningen i Danmark ska öka med 45 000 personer och dessutom ska tre miljarder danska kronor avsättas till ett lönelyft inom den offentliga sektorn.

Skattesyst­emet kommer att reformeras – bland annat sker en förändring av toppskatte­n. Skattelätt­naderna kommer totalt landa på fem miljarder danska kronor, enligt Danmarks Radio.

Den nya regeringen meddelade även att en helgdag kommer att avskaffas. Det rör sig om den stora bönedag (”store bededag”), som infaller den fjärde fredagen efter påsk.

Målet om att försvarsut­gifterna ska ligga på två procent av BNP – i linje med Natos riktlinjer – ska uppnås redan 2030, vilket är tre år tidigare jämfört med den nationella kompromiss som flera partier i folketinge­t står bakom.

Vilka ministrar som får ta plats i den nya Svm-regeringen presentera­s först under torsdagen.

 ?? BILD: MADS CLAUS RASMUSSEN ?? Jakob Ellemann-jensen, Venstre, Mette Frederikse­n, Socialdemo­kratiet och Lars Løkke Rasmussen, Moderatern­e, presentera­r den nya Svm-regeringen­s överenskom­melse.
BILD: MADS CLAUS RASMUSSEN Jakob Ellemann-jensen, Venstre, Mette Frederikse­n, Socialdemo­kratiet och Lars Løkke Rasmussen, Moderatern­e, presentera­r den nya Svm-regeringen­s överenskom­melse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden