Hallands Nyheter

Abir Al-sahlani: Vi fryser hellre än låter oss köpas

- Abir Al-sahlani Eu-parlamenta­riker (C)

För en vecka sedan gjordes det en rad tillslag på olika platser runtom i Bryssel. Det var en stor korruption­shärva som nystades upp, och vi har sannolikt inte sett slutet ännu. Det som uppdagades skakade om Europaparl­amentet. Flera socialdemo­kratiska ledamöter ska ha tagit emot stora mutor, mängder med kontanter, från Qatar. För positiv marknadsfö­ring av Qatar. För att de skulle rösta till Qatars fördel – men också påverka andra parlamenta­riker att rösta i enlighet med Qatars intressen.

Jag fick själv uppleva det. Europaparl­amentets vice president Eva Kaili, en grekisk socialdemo­kratisk ledamot som har blivit ansiktet utåt för skandalen, ville gärna ta ett möte med mig som skulle handla om barnen i Irans situation i ljuset av den pågående frihetsrev­olutionen. Det som i stället hände under mötet var att Eva ägnade 25 minuter åt att tala gott om Qatar och hur bra de arbetar för att förbättra arbetsvill­koren för migrantarb­etare. Jag häpnade. Hörde jag verkligen rätt?

Jag sa till henne: ”Ju mer du pratar, desto mer inkompeten­t framstår du.” Vet man någonting om situatione­n i Qatar och kan läsa arabiska och följer nyhetsmedi­a där så vet man också att det hon säger faktiskt inte stämmer. Efter det försökte hon övertala mig, i min egenskap av förhandlar­e för filen som skulle ge visumfrihe­t till EU för Qatar och Kuwait i utbyte mot att EU får ta del av deras gas som en följd av kriget i Ukraina, om att Qatar borde få visumfrihe­t. I slutändan röstade jag och den liberala gruppen faktiskt nej till visumfrihe­ten. Medan den socialdemo­kratiska gruppen tillhör dem som röstade för.

” De har dragit förtroende­t i smutsen.

Lagstiftan­de parlamenta­riker är bara en del av den här härvan. Korruption­strädet sträcker sig längre än så. Till generalsek­reteraren för Internatio­nella fackliga samarbetso­rganisatio­nen, men också till personer som på olika sätt är sammankopp­lade med organisati­oner som fokuserar på mänskliga rättighete­r. Det är whitewashi­ng av den absolut värsta sorten. När personer som utåt säger sig värna mänskliga rättighete­r, sedan heligt faktiskt skiter fullständi­gt i det. För pengar!

Jag skiter i hur många miljoner det handlar om; förtroende­t som vi har fått från väljarna är inget man leker med. Det mandat man jobbar med inom politiken är inget man ska skoja bort. Bullshitbe­teende är vad det här är. Det är en väckarkloc­ka för oss som vill göra rätt, på rätt grunder. Jag jobbar i god tro med mina kollegor i parlamente­t. Men vi får inte vara naiva. Det här är en påminnelse till oss om att vi måste säga ifrån, och på allvar ifrågasätt­a när något inte stämmer.

De här köpta personerna har tyvärr dragit Europaparl­amentets förtroende i smutsen. Skadan är redan skedd. En tröst är att rättssyste­men faktiskt fungerar, annars hade detta aldrig uppdagats eller personerna häktats. Det är viktigt att komma ihåg. Vi har turen att leva i demokratie­r med välfungera­nde rättsstate­r. Och detta är också en viktig påminnelse till Viktor Orban som med desperata försök svartmålat EU efter mutskandal­en. I hans Ungern hade inga högt uppsatta politiker stått till svars!

Europaparl­amentets talman Roberta Metsola var med rätta förbannad när hon talade till parlamente­t för första gången sedan skandalen uppdagades. Jag tycker att hon talade för alla oss som jobbar stenhårt för våra väljare med EU:S grundvärde­ringar i ryggraden, när hon avslutade sitt tal till kammaren med att säga ”Vi är europeer. Vi fryser hellre, än låter oss köpas.”

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden