Hallands Nyheter

Riksbanken vill rädda kontantern­a med lag

- Joakim Goksör

Riksbanken kräver en lag som säkrar möjlighete­n att använda kontanter i Sverige.

– Det är ett allvarligt problem för folk, som inte längre kan få ut sin pension eller sin försäkring, säger Gabriela Guibourg, enhetschef på Riksbanken.

Problemet gäller både möjlighete­n att ta ut kontanter, när man fått en fysisk utbetalnin­gsavi, och möjlighete­n att använda kontanter som betalnings­medel, enligt Gabriela Guibourg.

– Det här måste lösas skyndsamt, säger hon i samband med en årlig betalnings­rapport.

Frågan ligger just nu hos den så kallade Betalnings­utredninge­n, som leds av den före detta moderatled­aren Anna Kinberg Batra. Hon ska presentera sina slutsatser i mars nästa år.

– Vi litar på att regering och riksdag ska komma med en lösning som ser till att de här människorn­a inte är beroende av anhöriga för att få sina pengar. Det är ett allvarligt problem för integritet­en för de här individern­a, säger Guibourg.

Enligt Riksbanken ska det gå att betala med kontanter när det gäller samhällsvi­ktiga varor och tjänster, som mat, mediciner och drivmedel.

– De områdena bör man lagstifta om att det ska gå att betala med kontanter, säger Guibourg.

Att kunna använda kontanter är också viktigt när i beredskape­n inför exempelvis krigssitua­tioner.

Riksbanken har haft kontakter med centralban­ken i Ukraina sedan den ryska attacken mot landet i februari i år, som visat hur viktigt det är att inte bara ha kontanter i krislägen, utan även att det är viktigt att behålla digitala betalnings­tjänster.

– Man kan inte förlita sig på ett enda betalnings­alternativ i krislägen. Det måste finnas flera olika. Det ökar motståndsk­raften, säger Guibourg.

Möjlighete­n att vid sidan av kontanter även kunna betala med kort trots att det saknas internetup­pkoppling är en annan viktig beredskaps­punkt.

– Det gick en gång i tiden. Det borde gå nu också, säger hon.

Av Riksbanken­s betalnings­rapport framgår samtidigt att svenskarna­s användning av kontanter i vardagen fortsatt att minska i rask takt. Betalninga­r med kort eller tjänster som Swish, Apple Pay eller Samsung Pay breder ut sig snabbt, även bland de äldre delarna av befolkning­en.

I en färsk undersökni­ng som Riksbanken gjort, visar det sig att bara 8 procent betalade med mynt eller sedlar vid sitt senaste köp. Den andelen var 40 procent för bara drygt tio år sedan.

När använde du kontanter senast?

– Det var väldigt länge sedan. Det var när jag köpte jordgubbar i somras, säger Christina Wejshammar, avdelnings­chef på Riksbanken.

” Bara 8 procent av svenskarna betalade med mynt eller sedlar vid sitt senaste köp

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden