Hallands Nyheter

”Avatar” är vinterns stora biouppleve­lse

- Caroline Hainer kultur@gp.se

Äventyr Avatar: The way of water

Regi: James Cameron

Med: Sam Worthingto­n, Zoe Saldaña, Kate Winslet, Stephen Lang, Britain Dalton m.fl. USA, 2022 (193 min)

Här är en god nyhet: 3D är coolt igen. Minns var du läste det först.

Ja, det är en god nyhet. För även om ingen längtat specifikt efter klumpiga och fula plastglasö­gon under biobesöket så betyder återkomste­n av dem också återkomste­n av episkt berättande, magnifika miljöer och pampig verklighet­sflykt på duken. Det vill säga den klassiska biouppleve­lsen.

”Avatar: The way of water” är just en typisk sådan. Action och explosione­r tillräckli­gt bombastisk­a för att imponera. En fantasivär­ld spektakulä­r nog att hänföra. Och huvudperso­ner tillräckli­gt väl utmejslade för att kännas i hjärtat.

Men så vet filmskapar­en James Cameron precis vad som krävs av en uppföljare till en storfilm, han har gjort ”Terminator 2: Judgement day” (1991) och ”Aliens” (1986). Båda generellt ansedda som minst lika bra, om inte bättre, än originalet.

Framför allt är det tonårskill­en Lo’ak (Britain Dalton) som berör i ”Avatar: The way of water”. Han har levt hela sitt liv i frid i paradiset Pandora. Hans pappa är den nobla och rakryggade ledaren Jake Sully (Sam Worthingto­n) som en gång i tiden ledde Na’vi-folket i försvaret mot människorn­as brutala attack på deras samhälle. I dag är Sully inte krigare i första hand utan familjefar, och har alltså mer att förlora om människan skulle få för sig att ta över Pandora igen.

Självklart får människan för sig det. Inte minst eftersom det finns personlig hämnd i sikte. Sully flyr därför med familjen till vattenfolk­et där barnen leker med majestätis­ka vattendjur och simmar i hemliga undervatte­nslandskap.

Utmaningen är stor för Lo’ak och hans bror Neteyam (Jamie Flatters). I deras nya hem finns spännande tjejer, andra tonårskill­ar som måste imponeras på och olika farlighete­r som lockar av en eller annan anledning. För även om Lo’ak är blå, har alvöron och är över två meter lång så är han en tonåring. Han lunkar fram med ynglingens klumpiga gångstil och trumpna min. Stundtals är det rent rörande.

Även om Sully är en kompetent ledare och militär är han också pappa. Att ta in far-son-dynamik och en förälders eviga dilemma (hur ska man skydda sina barn och samtidigt förbereda dem för faror?) skänker filmen dess hjärta. Att också låta havsvarels­er bli levande skapar värme och engagemang (och även magont när attacken på Pandora också innebär blodiga attacker på marint liv).

Det är helt enkelt mycket film på en och samma gång. Det gör att vissa karaktärer inte riktigt får den plats de behöver, och filmens handling är ganska tunn. Men det kan komma att ändras – en tredje film i serien är redan gjord och en fjärde under produktion. Sammanlagt tänker man sig sju ”Avatar”-filmer framöver.

Vilket kan betyda att streamingt­jänsterna har krismöte i detta nu kring hur de ska konkurrera med äkta cineastisk­a äventyr, som ju faktiskt inte går att översätta till tv. Inte ens med 3D-glasögon på hemma i soffan.

Men så länge håller krismötet nog inte på, ”Avatar: The way of water” ska ha kostat 350 miljoner dollar att producera och måste segla upp som en av världens fem mest inkomstbri­ngande för att inte gå back. Det vill säga – filmer som dessa kommer inte kunna massproduc­eras framöver direkt.

Detta gör ju också att en teknologis­kt avancerad och visuellt bländande film som denna blir svår att bedöma utifrån en vanlig skala. Men till syvende och sist handlar ett biobesök om upplevelse­r. Om det som stimulerar känslorna och det som stimulerar fantasin. Och denna vinter kommer ingenting att stimulera fantasin så mycket som James Camerons undervatte­nsvärld.

"Till syvende och sist handlar ett biobesök om upplevelse­r. Om det som stimulerar känslorna och det som stimulerar fantasin.

Titta också på: “Avatar” (James Cameron, 2009) “Dansar med vargar” (Kevin Costner, 1990) ”Blade runner” (Ridley Scott, 1982)

 ?? ??
 ?? BILDER: DISNEY ?? ”Avatar: The way of water” är en teknologis­kt avancerad och visuellt bländande film som blir svår att bedöma utifrån en vanlig skala, menar recensente­n.
BILDER: DISNEY ”Avatar: The way of water” är en teknologis­kt avancerad och visuellt bländande film som blir svår att bedöma utifrån en vanlig skala, menar recensente­n.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden