Hallands Nyheter

Löfvings beslut om tjänstevap­en granskas

-

Sverige: Den höga polischefe­n Mats Löfvings beslut att ge tjänstevap­en till Linda Staaf, dåvarande underrätte­lsechefen vid Nationella operativa avdelninge­n (Noa), ska undersökas.

Det uppger åklagaren Bengt Åsbäck för Dagens Nyheter.

– Vi tittar också på detta, säger Åsbäck till DN.

Sedan tidigare pågår en förundersö­kning om grovt tjänstefel i samband med tillsättni­ngen av Staaf som underrätte­lsechef 2015 av Löfving, som då var chef för Noa.

Det har ännu inte beslutats om frågan om tjänstevap­net ska ingå i den pågående förundersö­kningen eller inte.

Det finns flera frågetecke­n kring beslutet att tilldela tjänstevap­en, en Sig Sauer-pistol, till Staaf år 2020.

Två instanser inom polisen, utbildning­senheten och en ställföret­rädande kanslichef vid Noa, sade nej med hänvisning till att Staaf inte fått all nödvändig utbildning för att bära tjänstevap­net.

Staaf saknade utbildning i polisiär konfliktha­ntering, då hon inte utbildade sig i den vanliga polisutbil­dningen utan gick ett särskilt spår för chefer.

Polisens presstjäns­t uppger för DN att det i sådana här fall är upp till beslutsfat­taren, alltså Löfving, att göra bedömninge­n om att tilldela tjänstevap­en. Man skriver vidare att Staaf bedömts ha fått en utbildning som ”motsvarar grundutbil­dning i polisiär konfliktha­ntering”.

Rikspolisc­hef Anders Thornberg

sade i en intervju med TT under torsdagen att det finns ett regelverk att följa kring hur civilanstä­llda poliser tilldelas vapen.

– Några av dem får ibland en befattning som innebär att de får en polismans tjänst eftersom de behöver det för kunna fatta beslut enligt regelverke­t. Ska de då dessutom beväpna sig eller ha polismans befogenhet­er ska man utbildas. Funkar det idag?

– Jag tycker det fungerar bra i stort men jag kan inte alla detaljer om det så klart, sade han.

I måndags meddelade Anders Thornberg att Mats Löfving, numera regionpoli­schef i Stockholm, tills vidare får andra arbetsuppg­ifter.

 ?? ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Mats Löfving.
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY Mats Löfving.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden