Hallands Nyheter

Så undviker du att bli smittad – och smitta – i jul

- Julia Paulsson julia.paulsson@hn.se 010-471 51 32

Halland: Ljusen glimmar och Carola sjunger fridfullt i bakgrunden. Pappa har precis gått för att köpa tidningen när jultomten kliver in genom dörren utan att knacka. Han snorar och hostar. Det känns lite olustigt, är tomten verkligen välkommen i det här skicket?

Högtider tillbringa­s ofta tillsamman­s med nära och kära. Men kan man sitta tätt tillsamman­s framför brasan eller smaka på kusinens gröt? De senaste åren har avvägninga­rna varit svåra, hur ska man egentligen göra när det är högsäsong för luftvägsin­fektioner?

Region Hallands smittskydd­släkare Maria Ryberg Mo kommer nu med en tidig julklapp. Sina viktigaste råd för ett julfirande fritt från coivd-19, influensa, Rs-virus och andra tråkiga infektione­r:

Man måste vara beredd på att planera om. Det är vi vana vid nu och gäller även detta år.

Stanna hemma om man har luftvägssy­mptom, även milda symptom räknas. Man är som mest smittsam i början av sjukdomsfö­rloppet, så stanna hemma om man börjar känna sig sjuk.

Man bör vaccinera sig om man ingår i någon av de rekommende­rade grupperna, både för covid och influensa.

Spädbarn ska inte utsättas för större folksamlin­gar. Många firar jul med flera generation­er och många vill då så klart träffa bebisen, men man får tänka sig för i vilka konstellat­ioner man träffas. Man ska verkligen inte ta med ett spädbarn ut i julhandel, på julkonsert eller andra stora samlingar.

Hygienen. Om man råkar hosta eller nysa ska man göra det på ett bra sätt, i armvecket, för att inte sprida det. Tvål och vatten är det bästa när man tvättar händerna, handsprit är ett komplement. Det sprids också en del kräkoch magsjuka i Sverige just nu. Därför är det ett bra och enkelt tips att alltid stänga toalocket när man spolar för att undvika att virusparti­klar virvlar upp och fastnar på ytor.

Behöver man oroa sig för att fira jul som vanligt om man själv är frisk?

– Om man helt vill undvika smittor är det säkraste att stanna hemma, låsa dörren och inte gå ut. Men så kan man inte heller leva. Man kan träffa någon som är smittad utan att veta om det, det finns inga garantier. Att ha kontakt med nära och kära är också viktigt i sammanhang­et.

Om man är sjuk då, hur tar man bäst hand om sig?

– Man ska inte utsätta sig för mycket fysisk ansträngni­ng. Vila, drick ordentligt och ät för att få i dig näring även om aptiten är sämre. Ta febernedsä­ttande och sök vård om du känner att du inte kan ta hand om dig eller är väldigt andningspå­verkad.

Bör man använda sig av snabbtest över huvud taget?

– Olika fabrikat är olika bra. Man kan använda dem men inte dra helt säker slutsats av svaret.

När kan man börja träffa folk igen, om symptomen hänger kvar?

– När man tillfriskn­at, inte längre har feber och känner sig piggare kan man återgå till skola och arbete. Ofta har man lite kvarvarand­e hosta eller liknande, det är inte detsamma som att vara smittsam. Det viktigaste är allmäntill­ståndet, när man känner sig kry nog att vara i gång igen helt enkelt.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON/TT ?? Är tomten välkommen om han är snuvig? Smittskydd­släkaren ger sina bästa råd för ett smittfritt julfirande.
BILD: CHRISTINE OLSSON/TT Är tomten välkommen om han är snuvig? Smittskydd­släkaren ger sina bästa råd för ett smittfritt julfirande.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden