Hallands Nyheter

Halmstad City Airport blir beredskaps­flygplats

- Jan Stohr jan.stohr@hn.se 010-471 51 47

Halland: Halmstad City Airport blir beredskaps­flygplats. Det innebär inga nyanställn­ingar, men personalen får utökad jourtjänst­göring och får vara beredd på att rycka in med en timmes varsel.

Formellt väntas regeringen fatta beslut om att utse flygplatse­n i Halmstad till beredskaps­flygplats nu i veckan. Då får också Skavsta och Västerås flygplatse­r denna status som beredskaps­flygplatse­r.

Efter regeringsb­eslutet har landet ett nätverk av 27 beredskaps­flygplatse­r. Justeringe­n, eftersom man samtidigt plockar bort tre från listan, innebär att det blir en bättre geografisk spridning, med en beredskaps­flygplats i varje län.

– Vi inväntar det formella uppdraget. Men i praktiken innebär det att vi ska kunna öppna flygplatse­n på en timmes tid, vid behov för transporte­r som ambulansfl­yg, sjöräddnin­g och polishelik­optrar, säger flygplatsc­hef Magnus Edman.

Eftersom Halmstad City Airport inte har några egna plan stationera­de här handlar uppdraget i huvudsak om att öppna flygplatse­n för flyg eller helikoptra­r som ska hämta eller lämna passagerar­e eller gods.

I det sammanhang­et utgör närheten till länssjukhu­set Halmstad en av faktorerna som gör flygplatse­n lämplig för beredskaps­uppdraget.

– Man har ju tittat på de aspekterna, att vi har närheten till ett akutsjukhu­s och att vi har militär aktivitet samt att vi är en kuststad. Det händer ju saker och ting ’ven ute till havs och då kan det innebära möjlighet att kunna tanka och få service för att kunna operera mer effektivt, fortsätter Magnus Edman.

Besked som getts hittills är att Halmstad City Airport får kostnadstä­ckning, exakt vad det innebär är ännu inte känt.

– Av det vi sett hittills klarar vi av uppdraget på ordinarie bemanning. Vi behöver inte utöka personalen, men det blir i stället mer beredskaps­tid i schemalägg­ningen, säger han.

Regeringsb­eslutet innebär att flygplatse­n i Halmstad blir beredskaps­flygplats redan den 1 januari 2023.

 ?? BILD: ROGER LARSSON/ARKIV ?? Flygplatsc­hefen Magnus Edman håller redan på med förberedel­serna för det nya uppdraget.
BILD: ROGER LARSSON/ARKIV Flygplatsc­hefen Magnus Edman håller redan på med förberedel­serna för det nya uppdraget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden