Hallands Nyheter

Älg sprang iväg med paret Karlssons torkvinda

- Henrik Williamsso­n

Halland: Älgen trasslade in sig i Bengt och Angela Karlssons torkvinda. Sedan sprang den till skogs intrasslad i hela ställninge­n. Den senaste veckan har älgen synts till på många ställen i Laholms kustområde.

– Den har torkvindan kvar på hornen, säger Christel Petersson.

Historien började för en dryg vecka sedan. Då gick älgtjuren in på tomten hos Bengt och Angela Karlsson i Mellbystra­nd.

– Jag märkte på morgonen att torkvindan var borta och såg en massa älgspår i snön, säger Angela.

Älgen hade trasslat in sig i linorna. Den ryckte loss hela torkvindan och satte av in i skogen. Bengt blev orolig. Han ringde både till kommunen och till polisen.

– Det går en slinga här intill och där går barnen på Mellbystra­ndsskolan. Tänk om älgen hade blivit stressad och gått till anfall mot en sexåring, säger Bengt Karlsson.

Kommunen skickade ut en jägare utan resultat.

– Ja, vi ringde ut kommunjäga­ren. Men de kan inte skjuta i tättbebygg­t område, säger Helena Hammarlund som sitter i kommunens medborgars­ervice.

Sedan kom det fler samtal till kommunen. Många hade sett älgen som bar en ”luciakrona” bestående av resterna av paret Karlssons tvättvinda.

– Det är synd om den. Men de som sett den har sagt att den inte ser så väldigt lidande ut. Den kan både äta och springa, säger Helena Hammarlund.

Älgen har blivit ett hett samtalsämn­e på sociala medier. Christel Petersson med döttrarna Thella och Thuva tillhör dem som både har sett och filmat älgen med huvudbonad.

Dagarna har gått och det verkar inte som att älgen hittills kunnat göra sig av med linorna och de korta aluminiums­tängerna som hänger kvar.

– I går (läs: söndag) hade den synts i Skummeslöv­sstrand och den har torkvindan kvar på hornen, säger Christel Petersson.

Thella Petersson filmade älgen, som oftast håller till i de båda kustortern­a tillsamman­s med två andra älgar. Thuva Petersson säger att det var en upplevelse för både öga och öra.

– Jag hörde att det skramlade. Jag är uppväxt med hästar och först trodde jag att det var hästar som hade rymt. Det lät som en häst med grimma och såg ut som istappar hängde från hornen, säger Thuva.

Konrad Kuc bor i Skummeslöv­sstrand och har sett älgarna åtskilliga gånger vid det här laget. Han tog en bild på den intrasslad­e tjuren när den befann sig på Allarpsväg­en häromdagen.

– Jag har sett dem nästan varje kväll här hemma. Det är väldigt synd om den som är intrasslad, säger Konrad Kuc.

Om torkvindan fortsätter att hänga i ska den olycksalig­a älgen förhoppnin­gsvis ändå inte behöva dras med sin huvudbonad alltför länge. Älgtjurar fäller ofta sina horn i januari.

– Det blev konstigt det här. Det är en riktig Hälge-historia, säger Angela Karlsson.

 ?? ?? BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N/PRIVAT
BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N/PRIVAT
 ?? ?? Bengt och Angela Karlsson miste sin torkvinda när älgen kom på besök. Bara en stump blev kvar. ”Mest synd är det om älgen. Men någon måste ta ansvar, älgen kan vara stressad”, säger Bengt som larmade både polis och kommun.
Bengt och Angela Karlsson miste sin torkvinda när älgen kom på besök. Bara en stump blev kvar. ”Mest synd är det om älgen. Men någon måste ta ansvar, älgen kan vara stressad”, säger Bengt som larmade både polis och kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden