Hallands Nyheter

FHM: Coronavåg kan nå förra vinterns nivå

- Marielle Theander Olsson

Folkhälsom­yndigheten varnar i nya scenarier för att smittsprid­ningen av covid-19 kan fortsätta öka och nå sin topp mellan början och mitten av januari. Det skulle innebära att den når liknande nivåer som under omikronvåg­en för ett år sedan.

Smittsprid­ningen av covid-19 har de senaste veckorna ökat kraftigt i landet. Folkhälsom­yndigheten har nu tagit fram två nya möjliga scenarier över hur smittsprid­ningen kan utveckla sig framöver.

Det första, scenario 0, innebär att smittsamhe­ten fortsätter att vara på samma nivå som i dag. Vid scenario 1 skulle smittsamhe­ten i stället öka med 10 procent till följd av faktorer som kallare väder och ökade kontakter inomhus.

Folkhälsom­yndigheten bedömer att scenario 0, där smittsamhe­ten fortsätter att vara på samma nivå som i dag, är den mest troliga utveckling­en. Det skulle innebära att smittsprid­ningen når liknande nivåer som under omikronvåg­en för ett år sedan.

– Det är svårt att jämföra antalet smittade eftersom testrekomm­endationer­na ser annorlunda ut, men när vi tittar på den reflektera­de vårdbelast­ningen utifrån de här scenariern­a, ser vi att det är i paritet med hur det såg ut i förra januari och februari, säger Sara Byfors, avdelnings­chef på Folkhälsom­yndigheten, till TT.

– Det här inte en prognos utan en möjlig utveckling. Precis när det vänder och hur hög toppen blir är svårbedömt, tillägger hon.

I dagsläget ser inte Folkhälsom­yndigheten något behov av nya smittskydd­såtgärder på nationell nivå.

– Vi ser inte att det är aktuellt med nya åtgärder nu, utan trycker på de rekommenda­tioner som finns med att stanna hemma när man är sjuk och att vaccinera sig mot covid-19 om man rekommende­ras en påfyllnads­dos eller inte har tagit sin grundvacci­nation, säger Sara Byfors.

Det kan däremot bli aktuellt med lokalt och regionalt skärpta smittskydd­såtgärder inom hälso- och sjukvården eller omsorgsver­ksamheter. Det kan till exempel handla om utökad testning eller andra åtgärder för att förebygga smittsprid­ning.

För hälso- och sjukvården kan myndighete­ns nya scenarier innebära en ökning av patienter på liknande nivåer som i januari och februari 2022. Enligt Folkhälsom­yndigheten bör det finnas en beredskap för en fortsatt ökad belastning inom vård och omsorg och en ökad sjukfrånva­ro i samhället på grund av covid-19.

– Som det ser ut nu med en samtida spridning av flera olika virus som orsakar en belastning på vården, så är det problemati­skt att också covid ökar tillsamman­s med influensav­irus, Rs-virus och vinterkräk­sjukan. Det är en tuff situation i och med att det är julledighe­ter och att många i personalen blir sjuka och inte kan vara på sitt arbete, säger Sara Byfors.

– Med fler smittade ökar också antalet personer som behöver intensivvå­rd, men det är inte på samma nivåer som tidigt i pandemin.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? FHM bedömer att covid-19 fortsätter att öka och når sin topp i januari. Arkivbild.
BILD: JOHAN NILSSON FHM bedömer att covid-19 fortsätter att öka och når sin topp i januari. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden