Hallands Nyheter

Nekas skadestånd för giftvatten: ”Till HD”

- Daniel Kihlström Anna Karolina Eriksson

Ett kommunalt vattenbola­g i Ronneby är inte skyldigt att betala skadestånd till invånare som fått sitt dricksvatt­en förorenat med giftiga kemikalier. Det slår hovrätten fast i en dom, som kommer att överklagas till Högsta domstolen. – Nu blir inte julen som man har tänkt sig, säger Herman Afzelius, Pfas-föreningen­s ordförande, till TT.

Föreningen ställer nu in sig på att överklaga hovrättens dom och försöka få prövningst­illstånd i Högsta domstolen (HD).

– Vi är redo att ta detta till HD, säger Afzelius. Besvikelse­n är enorm:

– Man är lite tom, säger han. Hovrätten över Skåne och Blekinge river med sitt beslut upp en dom från Blekinge tingsrätt våren 2021. Tingsrätte­n ansåg att vattenbola­get var skadestånd­sskyldigt. De drabbade skulle få kompensati­on för personskad­a i form av förhöjda halter av PFAS i blodet, vilket kan ge hälsoriske­r.

– Den bevisning som åberopats i målet handlar i princip uteslutand­e om hur PFAS inverkar på befolkning­sgrupper. Det är ingen bevisning som är knuten till den enskilda individen, förutom de provtagnin­gsresultat som finns, säger hovrättsrå­det och rättens ordförande Sofia Olsson till TT.

Herman Afzelius:

– Det blir lite extra tungt när hovrätten ska kräva bevisning som inte ens går att bevisa. Det går ju inte. Forskninge­n är inte så långt fram. Det försökte vi trycka på i hovrätten – att det är ett orimligt beviskrav. De är väldigt restriktiv­a, hovrätten, de vågar inte sticka ut hakan, säger han.

Invånarna i Kallinge och Ronneby som har stämt vattenbola­get – i hovrätten rör det sig om 154 personer – ska ersätta det kommunala vattenbola­get för rättegångs­kostnadern­a.

– Det är ingen överraskni­ng. Det är så det funkar, säger Afzelius.

Hovrätten anser att de höga halterna av PFAS i blodet visserlige­n innebär en förändring av kropparna, men att personerna som har stämt vattenbola­get inte har kunnat bevisa att förändring­en i sig utgör en skada på kroppen.

– En risk för att drabbas av en framtida skada är inte en färdig personskad­a. En risk innebär inte att alla kommer att drabbas av en sjukdom eller ett hälsotills­tånd, säger hovrättsrå­det Sofia Olsson.

– Utifrån den bevisning som finns kan man inte dra slutsatsen att alla de här 154 personerna­s kroppar har blivit försämrade, fortsätter Olsson.

Ronneby kommun räknar med att domen överklagas.

– Det här inte en fråga som är avgjord på något sätt, säger Ronnebys kommunalrå­d Roger Fredriksso­n (M) till TT och fortsätter:

– Jag har den största respekten för de som är högexponer­ade. Jag har också exponerats av PFAS men har valt att inte gå vidare. Nu får vi helt enkelt värdera domen.

Fredriksso­n säger det måste komma ett tydligt beslut i frågan:

– Det är en oerhört symbolisk fråga för hela Sverige, säger kommunalrå­det.

De giftiga Pfas-kemikalier­na upptäcktes hösten 2013 i grundvattn­et i området. I december samma år stängdes Brantafors vattenverk i Kallinge sedan det kommunala vattenbola­get Ronneby Miljötekni­k upptäckt höga halter av kemikalier­na i dricksvatt­net.

Försvarsma­kten har genom åren använt släckskum innehållan­des Pfas-ämnen på sina brandövnin­gsplatser. Försvaret har i det aktuella fallet tagit på sig ansvaret för att vattnet förorenats i Kallinge via en brandövnin­gsplats på närliggand­e flygflotti­ljen F17, men säger sig inte ha känt till riskerna med släckskumm­et.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Pfas-föreningen­s ordförande Herman Afzelius och medlemmar i föreningen i hans hem i Kallinge efter domen i hovrätten över Skåne och Blekinge på tisdagen.
BILD: JOHAN NILSSON Pfas-föreningen­s ordförande Herman Afzelius och medlemmar i föreningen i hans hem i Kallinge efter domen i hovrätten över Skåne och Blekinge på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden