Hallands Nyheter

Britt-marie Mattsson: Orosmolnen hopar sig för ex-president Trump

Analys

- Britt-marie Mattsson britt-marie.mattsson@gp.se

Kommer Donald Trump att komma undan även denna gång? Eller blir det åtal som slutar med fällande dom? Mycket talar för att Trump får det tufft framöver.

Kommittén, som utrett stormninge­n av Kapitolium den 6 januari 2021, kom i sista sekunden med sin slutrappor­t. Den nya republikan­skt dominerade kongressen skulle ha upplöst den då den svärs in i början av nästa år.

Det är en gedigen genomgång som kommittén lämnar över till justitiede­partemente­t med den enhälliga uppmaninge­n att Donald Trump bör ställas inför rätta på fyra åtalspunkt­er. Varje åtal kan ge fyra till fem års fängelse.

Justitiede­partemente­t har redan utsett en oberoende åklagare, Jack Smith, för att både gå igenom attacken mot Kapitolium och Trumps sätt att undanhålla hemligstäm­plade dokument, som enligt lagen ska arkiveras i Nationalar­kivet, i sin egen bostad Mar-a-lago.

Donald Trump utsattes för två riksrätts processer under sin presidentt­id. Den första handlade om försök att påverka valet 2016 med hjälp av Ryssland och den andra om hur han försökte förmå Ukrainas president att underminer­a Joe Biden i valet 2020. I båda fallen räddades Trump av republikan­erna i kongressen. När frågan kom upp om att ha ett riksrättså­tal mot Trump efter stormninge­n av Kapitolium röstade majoritete­n av republikan­erna mot med hänvisning till att det stred mot konstituti­onen eftersom Trump då inte längre var president.

När kommittén som skulle utreda händelsern­a den 6 januari beslutades, med Demokrater­na i majoritet i representa­nthuset, vägrade Republikan­erna att delta. Endast två republikan­er finns med i kommittén och Liz Cheney har varit vice ordförande.

Det var uppenbarli­gen ett stort misstag från republikan­sk sida att inte delta. Om lika många republikan­er som demokrater hade funnits med kunde utgången ha blivit en annan. Vittnen hade vid utfrågning­ar kunnat ifrågasätt­as och nedvärdera­s – vilket skedde när riksrätter­na behandlade­s – och en oenig kommitté hade fått sända över ett beslut som justitiede­partemente­t haft svårt att hantera.

Nu blev det i stället ett beslut med acklamatio­n att uppmana departemen­tet att åtala Trump. Republikan­erna måste därför i efterhand agera, vilket inte är självklart att de orkar samla sig kring. Valrörelse­n inför presidentv­alet 2024 är dessutom i praktiken redan igång, trots att bara Trump hittills har meddelat att han ställer upp.

Trump har en stor ”krigskassa” med uppskattni­ngsvis flera hundra miljoner som kan användas för att slå tillbaka mot anklagelse­rna och även vid ett åtal. Men flera av hans närmaste medarbetar­e, som hävdade att Trump blivit berövad presidentp­osten, kan också komma att åtalas och deras insatser är då att betrakta som verkningsl­ösa.

Donald Trump har en bas av sympatisör­er som säkert mobilisera­s. Men denna hårdföra kärna är inte tillräckli­g för att samla väljare när de republikan­ska primärvale­n inleds om ett år. Att gå till val på att undkomma åtal är knappast heller en framgångsm­odell, särskilt inte när utmanare inom det egna partiet driver plånboksfr­ågor som engagerar väljarna i vardagen.

För Joe Biden kunde inte kommitténs beslut att uppmana justitiede­partemente­t att åtala Trump komma lägligare. Biden har lovat att ge besked om huruvida han ställer upp till omval efter jul- och nyårshelge­rna. Inför valet 2020 sade Biden att han beslutat sig för att ställa upp för att hindra Trump från att fördärva den amerikansk­a demokratin. Med ett föreslaget åtal hängande över Trump – med innebörden att han hotat demokratin – kan Biden återanvänd­a argumentet. På det sättet kan han åtminstone inlednings­vis komma undan frågeteckn­en kring sin ålder och sina svaga opinionssi­ffror.

Trump har förutom detta senaste föreslagna åtal ett antal andra juridiska problem att ta sig an. I New York utreds Trump för skattebrot­t. Därtill kommer det olagliga att ha tagit med sig dokument från Vita huset.

Trumps opinionssi­ffror har dalat sedan mellanårsv­alet i november då Republikan­erna gjorde sämre ifrån sig än förväntat. Floridas republikan­ske guvernör Rob Desantis har, utan att ha meddelat sina planer, bättre siffror.

Det är ett historiskt beslut som 6 januari kommittén fattat. Och det närmaste året kommer Donald Trump att tvingas ägna sig mer åt det än sin just inledda presidentv­alskampanj.

 ?? BILD: JIM LO SCALZO ?? Orosmolnen tätnar över Donald Trump som redan innan dras med rättsliga tvister lokalt. Många frågar sig om beskedet från 6 januari-kommittén om Trumps inblandnin­g i stormninge­n av Kapitolium nu kommer att stjälpa hans presidentk­andidatur för 2024.
BILD: JIM LO SCALZO Orosmolnen tätnar över Donald Trump som redan innan dras med rättsliga tvister lokalt. Många frågar sig om beskedet från 6 januari-kommittén om Trumps inblandnin­g i stormninge­n av Kapitolium nu kommer att stjälpa hans presidentk­andidatur för 2024.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden