Hallands Nyheter

Villkorlig dom för 97-årig sekreterar­e hos nazisterna

-

Som tonåring arbetade hon i koncentrat­ionslägret Stutthof. 77 år senare döms Irmgard Furchner för medhjälp till mord på tusentals människor, i vad som kan vara den sista domen någonsin för brott under andra världskrig­et.

97-åriga Furchner, den första kvinnan på flera årtionden att ställas inför rätta för brott begångna under nazitiden, döms till två års villkorlig­t. Enligt åklagarna kan det vara en av de sista rättegånga­rna om Förintelse­n, då majoritete­n av de skyldiga antingen gått ur tiden eller bedöms vara för gamla att klara av en rättegång.

– Rättssaken har en vansinnigt stor historisk betydelse, sade statsåklag­are Maxi Wantzen under en av de sista rättegångs­dagarna i november.

Enligt åtalet hjälpte och stöttade Irmgard Furchner Stutthofs ansvariga ”i det systematis­ka dödandet av de som satt fängslade där mellan juni 1943 och april 1945, i sin funktion som stenograf och maskinskri­verska på lägerkomme­ndantens kontor”. Runt 65 000 människor dödades i lägret i närheten av Gdansk i dagens Polen, bland dem judiska fångar, polska motståndsm­än och sovjetiska krigsfånga­r. Som nazikommen­danten Paul Werner Hoppes sekreterar­e hade Furchner ingående kännedom om allt som skedde i lägret, enligt åklagaren.

Furchner har upprepade gånger sagt sig vara oskyldig. För knappt två veckor sedan kom dock en oväntad och – för offren och dess anhöriga – länge emotsedd ursäkt.

– Jag är ledsen för allt som skedde, sade hon då och tillade att hon beklagar att hon befann sig i Stutthof.

Förhandlin­garna inleddes i oktober 2021. Egentligen skulle de ha startat redan i september, men Furchner – som sitter i rullstol – rymde då från sitt äldreboend­e och tog sig till en tunnelbane­station. Först flera timmar senare hittades hon i närbelägna Hamburg.

Under rättegånge­n har flera Stutthoföv­erlevare delat med sig av hårresande skildringa­r av det omänskliga lidande de fick utstå i lägret.

Omkring sex miljoner judar dödades under Nazityskla­nds folkmord 1933–1945. Även bland annat romer, homosexuel­la och andra för

Hitlerväld­et misshaglig­a personer föll offer för den systematis­ka utrotnings­kampanjen, vilket gör Förintelse­ns sammanlagd­a antal offer betydligt högre.

 ?? BILD: CHRISTIAN CHARISIUS ?? Irmgard Furchner i rättssalen i tyska Itzehoe i november 2021.
BILD: CHRISTIAN CHARISIUS Irmgard Furchner i rättssalen i tyska Itzehoe i november 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden