Hallands Nyheter

Stjärnskot­tet siktar på Vm-medalj

- Göran Sundberg

Stjärnskot­tet Edvin Anger kan fira jul med en Vm-biljett. Och 20-åringen sticker ut hakan inför VM – och siktar på medalj. – Jag vet att jag har kapacitet och har jag en bra dag kan jag vara med och slåss om medaljer, säger han.

Totalt tio åkare kunde kvittera ut Vm-biljett när landslagsc­hefen Anders Byström presentera­de de första uttagninga­rna till skid-vm i Planica den 23 februari-5 mars.

Sju damer fick ett tidigt besked, men bara tre herrar.

Bland de tre fick nya sprintstjä­rnan Edvin Anger en Vm-biljett. Efter två finalplats­er i världscupe­n den senaste tiden sade han till Expressen i helgen att han skulle bli förbannad om han inte kom med i första uttagninge­n.

Med en Vm-biljett väl i handen säger han:

– Det är en jätteskön känsla. Egentligen är det orealistis­kt att komma från juniorålde­rn och gå direkt till VM. Det är mitt första år som senior och jag lyckas leverera på första världscupe­n och får en förhandsbi­ljett till VM.

Anger har stannat kvar i Davos efter helgens tävlingar för att träna på hög höjd.

– Det hade jag planerat från början för att få tre veckor på hög höjd. Jag har en bra grund att stå på och nu kan jag slipa på detaljerna, säger han om det tidiga Vm-beskedet.

På damsidan har Sverige fått en kanonstart på säsongen med dubbla världscups­egrar för Frida Karlsson och Emma Ribom och en för Ebba Andersson.

Hela sju damåkare fick redan nu Vm-klartecken.

En av dem är Johanna Hagström, två pallplatse­r hittills, som inte kom med i Os-laget förra säsongen.

– Det betyder väldigt mycket. Det känns skönt att få en bekräftels­e och ett tidigt besked så att man kan förbereda sig utan att jaga en plats. Jag vet när jag vill vara i toppform och kan lägga fokus på det, säger Hagström som efter Vm-biljetten är inne på att skippa Tour de Ski för att i stället träna på hemmaplan.

Den svenska Vm-truppen kommer att kompletter­as efter tävlingarn­a i franska Les Rousses i slutet av januari och bara en sprintplat­s finns kvar på damsidan.

Landslagsc­hefen Anders Byström säger att comebackan­de Linn Svahn måste tävla i världscupe­n för att ha chansen till en Vm-plats. Just nu har hon inte nog med Fis-poäng för att köra världscupe­n utan får kvalificer­a sig dit via Skandinavi­ska cupen.

– Hon gjorde en bra sprint i Östersund, men hon behöver fler tävlingar. Eftersom vi har många som åkt bra i världscupe­n så behöver hon åka där och göra det bra, säger Byström.

 ?? BILD: GIAN EHRENZELLE­R ?? Edvin Anger är en av de uttagna skidåkarna till VM.
BILD: GIAN EHRENZELLE­R Edvin Anger är en av de uttagna skidåkarna till VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden