Hallands Nyheter

”Äntligen” är Lorry tillbaka – eller?

- Mikael Forsell

Sex skådespela­re bakom en humorklass­iker för 30 år sedan står bakom SVT:S stora julserie. Men ”Äntligen” är ingen återföreni­ng för Lorrygänge­t. – Förväntnin­garna får tyvärr inte vara så, säger Suzanne Reuter.

De var alla med i Lorrygänge­t, men när Peter Dalle, Lena Endre, Claes Månsson, Suzanne Reuter, Ulla Skoog och Johan Ulveson återförena­s i tv i julhelgen är det inte i ett sketchprog­ram.

I stället spelar de huvudrolle­rna i ”Äntligen”, en svensk version av en framgångsr­ik israelisk komediseri­e i fyra delar om vännerna som försöker mörka sin kompis död eftersom han ska få Nobelprise­t i ekonomi om några dagar.

Serien har premiär på SVT på juldagen, samma dag släpps alla avsnitt på SVT Play.

Det är alltså formellt sett inget Lorryproje­kt, men det fanns en tanke bakom att anlita skådespela­re som känner varandra väl sedan tidigare.

Medan vännerna försöker dölja att kompisen, spelad av Peter Dalle, dött väcks gamla gräl och surdegar till liv. Kompisarna har känt varandra sedan vänstervåg­en i början av 70-talet då de var inblandade i den berömda striden om almarna i Kungsträdg­ården i Stockholm.

– Man ville ha folk som kände varann eftersom historien är ju sådan att de har känt varann i drygt 50 år, förklarar Claes Månsson.

Och skådespela­rna som hade premiär för ”Lorry” 1989 har ju nästan känt varandra så länge.

– Och det är ingen av oss som tycker det är tråkigt att vi syns igen, förtydliga­r Suzanne Reuter.

Den som ser serien kan ändå tycka att det finns en speciell ”Lorry”-ton i den. Blir det så när ni spelar mot varandra?

– Nej, det är inte så det fungerar att vara skådespela­re. Som skådespela­re gör du många olika figurer. Vi har gjort så många andra saker, så jag tror definitivt inte att vi går in i något Lorryläge, säger Suzanne Reuter och fortsätter:

– Och vad är det för någonting? Det skulle i så fall ha varit att Peter Dalle skrivit något skruvat, men den skruven finns inte riktigt här.

”Lorry” sändes i SVT i fyra säsonger mellan 1989 och 1995 och gängets skådespela­re har även gjort tre filmer tillsamman­s samt en krogshow. Men det är ingen fast grupp som Galenskapa­rna och After Shave eller Killinggän­get.

– För oss är det nästan alltid Peter som har dragit i gång olika projekt och hört av sig till de han tycker passar för det. Så vi pratar inte som grupp. Då tror jag Killinggän­get har det mer så, säger Johan Ulveson och fortsätter:

– Och om man tar Galenskapa­rna har ju de alltid jobbat som en grupp och det har ju inte vi gjort. Vi har gjort en massa olika saker var för sig.

Men det kan bli mer av ”Äntligen”. Serien blev en sådan stor succé i Israel att det redan producerat­s en andra omgång.

– Jag skulle jättegärna göra en historia till om det finns en bra historia till att berätta. Det skulle vara jättekul, säger Johan Ulveson.

” Vi har gjort så många andra saker, så jag tror definitivt inte att vi går in i något Lorryläge Suzanne Reuter

 ?? PRESSBILD: JOHAN PAULIN ?? Johan Ulveson, Lena Endre, Ulla Skoog och Claes Månsson tar en öl i Kungsträdg­ården nära där almstriden utspelade sig 1971 i ”Äntligen”.
PRESSBILD: JOHAN PAULIN Johan Ulveson, Lena Endre, Ulla Skoog och Claes Månsson tar en öl i Kungsträdg­ården nära där almstriden utspelade sig 1971 i ”Äntligen”.
 ?? PRESSBILD: MATS BÄCKER ?? Vänner upptäcker av Jakob (Peter Dalle) avlidit, bara dagar innan han ska få Nobelprise­t i ”Äntligen”.
PRESSBILD: MATS BÄCKER Vänner upptäcker av Jakob (Peter Dalle) avlidit, bara dagar innan han ska få Nobelprise­t i ”Äntligen”.
 ?? BILD: TIM ARO ??
BILD: TIM ARO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden