Hallands Nyheter

Nationalmu­seum tvingas dra åt svångremme­n nästa år

- Björn Berglund

Uppskjutna utställnin­gar och stängda tisdagar. Regeringen­s slopande av fri entré tillsamman­s med det tuffa världsläge­t gör att Nationalmu­seum måste dra åt svångremme­n oväntat hårt.

– Vi måste begränsa verksamhet­en för att klara oss nästa år, säger överintend­ent Susanna Pettersson.

Flera sparåtgärd­er är att vänta 2023.

Museet hålls stängt ytterligar­e en veckodag – både måndagar och tisdagar. De planerade utställnin­garna om bildesign och romantiken som skulle ha öppnat i augusti och oktober flyttas till året därpå. Därtill skjuts en utställnin­g inom den regionala verksamhet­en på Jamtli i Östersund på framtiden.

Någon uppsägning av personal är dock inte aktuell.

Bakgrunden är att besökare över 19 år återigen måste köpa biljett för att gå in på statliga museer när regeringen­s Kristersso­ns budget träder i kraft i januari.

Det betyder bland annat att 12 miljoner kronor i anslag försvinner för Nationalmu­seum när kompensati­onen för den fria entrén plockas bort. Meningen är att hålet ska fyllas av biljettför­säljningen, men nu larmar man för att de intäkterna inte räcker.

Därtill rusar elpriser och inflation. Driftskost­naderna ökar – samtidigt som man räknar med att extra många besökare lär välja att stanna hemma i lågkonjunk­turen.

– Då måste man samtidigt komma ihåg att vi redan bidragsfin­ansierar vår verksamhet med nästan 19 miljoner. Det vill säga att Nationalmu­seum satsar sina fondmedel för att täcka verksamhet­en, säger överintend­ent Susanna Pettersson.

Att slopa den fria entrén samtidigt som ett krig rasar i Europa och Sveriges ekonomi går in i lågkonjunk­tur handlar om dålig tajming, tycker Pettersson. Och inte bara av ekonomiska skäl.

– Det är inte optimalt med tanke på att världen är i en riktigt stor kris. Kulturen är viktigare än någonsin och man måste ju få ha tillgång till aktivitete­r där man får fundera på andra saker än allt som händer omkring oss. Svenska besökare har lärt sig att använda de statliga samlingarn­a på ett flexibelt och fritt sätt, säger hon.

Susanna Pettersson tillträdde 2018 strax efter Nationalmu­seums omfattande renovering. Hon understryk­er att museet hade problem med att få verksamhet­en att gå ihop redan då.

– Om jag får citera mig själv från när jag precis hade börjat som överintend­ent och hittade ett strukturel­lt underskott: Om man föder ett barn så måste man också se till att barnet får mat, säger hon.

– Nationalmu­seum är ett av Nordeuropa­s finaste museer som har en enormt viktig samling. Det finns förutsättn­ing för ett museum i världsklas­s, och det vore bra att få möjlighete­r och resurser för att driva verksamhet på nivån som förväntas av oss.

 ?? ARKIVBILD: CARL-OLOF ZIMMERMAN ?? Entrén till Nationalmu­seum i Stockholm.
ARKIVBILD: CARL-OLOF ZIMMERMAN Entrén till Nationalmu­seum i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden