Hallands Nyheter

Regeringen­s elstöd är ett stort valsvek

Barnfamilj­er och pensionäre­r runt om i landet räknade med kompensati­on i god tid före jul, men får nu ont i magen av blotta tanken på hur ekonomin ska gå ihop, skriver Jennie Nilsson (S), Adnan Dibrani (S) och Aida Birinxhiku (S).

- Jennie Nilsson (S) Adnan Dibrani (S) Aida Birinxhiku (S)

Svar

på ”Länets sossar applåderad­e när de skapade elkaoset – de borde skämmas”

Elstöd. Regeringen och Sverigedem­okraterna lovade att ett högkostnad­sskydd mot höga elpriser skulle vara på plats den 1 november. Hushållens ekonomi skulle enligt Ulf Kristersso­n ”räddas i god tid före jul”. November har emellertid blivit december och ännu finns inget högkostnad­sskydd på plats. Regeringen lämnade nyligen besked om att ett elstöd kanske kan komma att betalas ut i februari, ”om inget oförutsett händer”. Förutom att det inte levereras i tid ger regeringen­s elstöd dessutom betydligt mindre pengar i plånboken än vad som utlovades under valrörelse­n. Det är inget annat än ett stort valsvek.

Püss och Storckenfe­ldt (M) är märkbart stressade över att regeringen inte lyckats leverera på valrörelse­ns viktigaste vallöfte samtidigt som hushållens ekonomi blir allt mer pressad. Inflatione­n stiger, elpriserna skenar och bostadsrän­torna blir allt högre. Barnfamilj­er och pensionäre­r runt om i landet räknade med kompensati­on i god tid före jul, men får nu ont i magen av blotta tanken på hur ekonomin ska gå ihop. I stället för att ta ansvar och agera väljer regeringen att ägna sig åt historiere­vionism. Det finns dock gränser för hur mycket man får slira på sanningen.

Efter Putins energikrig har elpriserna i Sverige och resten av Europa skenat iväg. Püss och Storckenfe­ldt menar att det snarare är ett resultat av att socialdemo­krater lagt ned fungerande kärnkraft. De som följt frågan vet att det inte stämmer. Beslutet att ta Ringhals 1 och 2 ur bruk fattades på marknadsmä­ssiga och säkerhetsm­ässiga grunder. Vattenfall­s dåvarande ordförande har bekräftat det vid flertalet tillfällen. Det bör även understryk­as att Moderatern­a, under de år som reaktorern­a lades ned, ingick i den energiöver­enskommels­e som lade grunden för den energipoli­tik som har gällt fram till nu. När Püss och Storckenfe­ldt beskriver historien glömmer de bort att deras eget parti har haft ett avgörande inflytande över energipoli­tiken i 15 år.

I stället för att driva en debatt byggd på felaktighe­ter behöver regeringen ta ansvar. Elstödet till hushållen måste levereras snarast. Fram till dess behöver regeringen satsa pengar på ett höjt barnbidrag och en elräknings­akut, vilken möjliggör för hushåll att lägga upp en avbetalnin­gsplan eller skjuta upp betalninge­n av elräkninga­r. Det är viktigare än skattesänk­ningar för de som tjänar mest. Därutöver är det på lång sikt avgörande att regeringen snabbt ökar elprodukti­onen för att få ner elpriserna för vanligt folk. Därför är det oroväckand­e att regeringen och Sverigedem­okraterna försämrar villkoren för den havsbasera­de vindkrafte­n, vars utbyggnad är en förutsättn­ing för att få ner elpriserna. Slutligen bör det understryk­as att vår dörr alltid står öppen för blockövers­kridande energisamt­al. Det är hög tid att regeringen bjuder in till sådana samtal i syfte att skapa långsiktig­a spelregler för mer billig el i landet.

Det minsta svenska folket kan kräva i tuffa tider som dessa är en regering som håller sig till sanningen. Nu får det vara slut på valrörelse­ns lögner om den energipoli­tik som fördes under tidigare regeringar. Lögnerna betalar inte hushållens elräkninga­r.

 ?? ?? I stället för att driva en debatt byggd på felaktighe­ter behöver regeringen ta ansvar, skriver Aida Birinxhiku (S), Jennie Nilsson (S) och Adnan Dibrani (S).
I stället för att driva en debatt byggd på felaktighe­ter behöver regeringen ta ansvar, skriver Aida Birinxhiku (S), Jennie Nilsson (S) och Adnan Dibrani (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden