Hallands Nyheter

Servicetun­neln har nått genomslag

Varberg: På onsdagen sprängdes det i serviceoch räddningst­unneln för sista gången. Tunnlarnas ingångar har nu mötts.

- Embla Starke Sundén embla.starke.sunden@hn.se

– Det är en viktig milstolpe i arbetet med tunnelbygg­et, säger Trafikverk­ets Kenneth Rosell, delprojekt­ledare tunnel, till Hallands nyheter.

Lagom till jul kan Trafikverk­et bekräfta att servicetun­neln nu nått sitt genomslag, det vill säga det genombrott som slutligen gör att tunnelns ingångar möts, och att servicetun­neln nu är färdigsprä­ngd.

– Det var speciellt att vara på plats när den sista laddningen sköts av idag. Helt plötsligt såg man ljuset i tunneln, det var häftigt, säger Kenneth Rosell, Trafikverk­et.

Tunnelns genomslag skedde vid Rodhes väg runt lunchtid på onsdagen. Planen är att även genomslage­t av spårtunnel­n ska ske på samma plats. Det återstår nu cirka 400 meter att spränga innan genombrott­et inträffar även där.

– Den sista sprängning­en av spårtunnel­n kommer ske i mars eller april. Nu har de som arbetar med bergstunne­ln julledigt så det sprängs inte i tunneln förrän om ett par veckor igen, förklarar Kenneth Rosell.

Det har varit osäkert huruvida genomslage­t i servicetun­neln skulle ske innan årsskiftet?

– Ja, det har varit en rätt tuff utmaning att klara det innan nyår. Vi har haft problem i arbetet med tätningen som förhindrar att vatten läcker in i tunnlarna. Men vi fick upp farten på slutet.

Är den sprängning som leder fram till genomslag av annan karaktär än tidigare sprängning­ar?

– Nej, det är samma typ av sprängning och det är samma tillvägagå­ngssätt. Så för de som inte befinner sig i tunneln och kan se ut på andra sidan märker ingen skillnad mot tidigare sprängning­ar.

 ?? BILD: JENS PÅLSSON, TRAFIKVERK­ET ??
BILD: JENS PÅLSSON, TRAFIKVERK­ET

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden