Hallands Nyheter

Löftet om servicegar­anti för näringsliv­et blir verklighet

- Alma Tallborn alma.tallborn@hn.se 010-471 52 67

Falkenberg: Liberalern­a och Kristdemok­raterna presentera­r infriandet av sitt vallöfte till näringsliv­et. Näringsliv­savdelning­en i Falkenberg­s kommun har fått i uppdrag att ta fram en servicegar­anti.

En servicegar­anti är ett slags löfte såväl som informatio­n om vad du kan förvänta dig av kommunen vid hanteringe­n av ett ärende. Modellen finns i flera kommuner och då ofta riktat till både näringsliv och medborgare.

– Detta är något som kan byggas ut mer, men vi ska börja med näringsliv­et. Det handlar om att göra hela processen tydlig. Företagen ska veta hur lång tid ett ärende tar, vilket tjänsteman som har hand om ärendet och vad som krävs av dem för att vi politiker ska kunna fatta beslut, säger Lars Fagerström (L).

Syftet är att ärenden som rör till exempel alkoholtil­lstånd, tillsyn och bygglov ska flyta på snabbare och smidigare.

– Vi har målet att vi ska ha Västsverig­es starkaste näringsliv och vi ligger bra till i rankningar­na men

"

Företagen ska veta hur lång tid ett ärende tar, vilket tjänsteman som har hand om ärendet och vad som krävs av dem för att vi politiker ska kunna fatta beslut. Lars Fagerström (L)

vi ser också bitar som vi är svagare på. Det har bland annat handlat om bemötande i vissa tillsynsär­enden, säger Georgia Ferris (KD).

I praktiken handlar det om nya dokument som tas fram där det blir tydligt vad du kan förvänta av kommunen i beredninge­n av ett ärende.

Politikern­as ambition är även att

få till en attitydför­ändring i bemötandet mot näringsliv­et, som tidigare fått kritik, där handläggar­e ska kunna hjälpa företagare att göra rätt i sina ansökninga­r för att kunna få ett positivt beslut.

– Attityden att man ska behöva ta reda på allting själv gör mig vansinnig. Som handläggar­e måste man kunna säga vad som fattas och vad som behövs för att komma vidare, säger Lars Fagerström (L).

Förslaget på servicegar­antin ska presentera­s sommaren 2023.

 ?? BILD: ALMA TALLBORN ?? Georgia Ferris (KD) och Lars Fagerström (L) presentera­r infriandet av sitt vallöfte till näringsliv­et. Syftet är att ärenden som rör till exempel alkoholtil­lstånd, tillsyn och bygglov ska flyta på snabbare och smidigare.
BILD: ALMA TALLBORN Georgia Ferris (KD) och Lars Fagerström (L) presentera­r infriandet av sitt vallöfte till näringsliv­et. Syftet är att ärenden som rör till exempel alkoholtil­lstånd, tillsyn och bygglov ska flyta på snabbare och smidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden