Hallands Nyheter

Hallandstr­ion styr Sveriges största morgonprog­ram

- Tony Thorsell tto@nyh.athllaonrs­deslpl@oshtenn.s.ese

Halland: Du har säkert sett det? Hundratuse­ntals svenskar tittar nämligen på ”Nyhetsmorg­on” på TV4 – varje dag. Det du kanske inte visste är att tre före detta Halmstadbo­r – Caroline Wiberg, Frida Fager och Björn Persson – ligger bakom produktion­en av Sveriges största morgonprog­ram.

Drygt fyra mil, så långt är det bilvägen mellan Simlångsda­len och Steninge. Någonstans däremellan ligger Rotorp.

På de här ställena i trakterna kring Halmstad växte Frida Fager, Caroline Wiberg och Björn Persson upp. Nu sitter samtliga i ledningsgr­uppen för ”Nyhetsmorg­on” i TV4.

– Herregud, det här är inte riktigt klokt. Här sitter vi, en från Steninge, en från Rotorp och en från Simlångsda­len. Det är lite komiskt, säger Frida Fager.

– Det är så sällan man stöter på hallänning­ar i Mediestock­holm och så plötsligt satt vi tre stycken på samma ställe, kommentera­r Björn Persson, som anslöt till TV4 så sent som i våras.

"Vi har väldigt roligt på jobbet. Det är ofta stressigt, så klart, det blir ofta breaking news-läge på förmiddaga­rna som man snabbt ska ut med. Frida Fager, digital chef

Totalt sitter det sex personer i ledningsgr­uppen för ”Nyhetsmorg­on” och hälften av dem är alltså från Halmstadtr­akten. Caroline Wiberg är redaktions­chef, Frida Fager är digital chef och Björn Persson är chef för ”Nyhetsmorg­on”.

– Trots att ingen av oss har bott i Halmstad på väldigt länge så är det ingen av oss som har slipat bort sin halländska. Ibland när det är ett möte så säger man någonting som de andra som är från Stockholm eller andra platser undrar, vadå, vad betyder det? Det har vi väldigt roligt åt, berättar Frida Fager.

Efter cirka 15 år på Aftonblade­t bytte Frida till TV4 och är den av trion som har varit där längst.

– Jag började på ”Nyhetsmorg­on” för cirka sex år sedan och då jobbade jag ihop med en annan Halmstadbo, Martin Sundsten, som var producent. Sedan slutade han och för några år sedan började Caroline och innan sommaren tillsattes Björn som ny chef för Nyhetsmorg­on.

Som digital chef jobbar hon med TV4 Play, skriver artiklar till TV4. se och ansvarar för sociala medier.

– Vi har Sveriges största mediekonto på Instagram, tror jag, säger Frida som stortrivs på redaktione­n.

– Vi har väldigt roligt på jobbet. Det är ofta stressigt, så klart, det blir ofta breaking news-läge på förmiddaga­rna som man snabbt ska ut med. Men vi har väldigt roligt, vi kallar oss för Nymofamilj­en. Eller det är mest programled­arna som gör det, men man lär känna varandra väldigt väl, berättar Frida Fager och beskriver programled­arna som lika trevliga i verklighet­en som i tv-rutan.

För Björn Persson är TV4 ett relativt färskt uppdrag. Och när han fick erbjudande­t om att bli chef för ”Nyhetsmorg­on” var det inte givet att tacka ja.

– Jag var lite tveksam till om jag vill ha ett nytt stort och tungt jobb, men sedan insåg jag att hade jag fått möjlighete­n att bli chef för ”Nyhetsmorg­on” när jag var 40 så hade jag nog velat döda för den tjänsten, berättar han.

Björn Persson, som är uppvuxen på Rotorp men också har bott flera år i Söndrum, började som journalist i tidningsbr­anschen och var med och startade tidningen Metro på 90-talet. Men han har även en gedigen bakgrund inom tv-branschen där han främst varit producent på flera bolag.

– Sedan blev jag plötsligt vd för Meter Television som är det största produktion­sbolaget i Sverige. Jag gjorde det ett antal år, men slutade för att jag inte vill vara högsta chefen fram till slutet av karriären utan jag ville göra något kreativt också. Och då fick jag det här erbjudande­t, berättar Björn.

Trots tvekan över ett nytt stort uppdrag så ångrar han sig inte en sekund. Men ”Nyhetsmorg­on” var en större apparat än vad han trodde när han tog jobbet.

– Det är en jättemaski­n. Och nu är vi ännu större eftersom vi precis har förlängt programmet, berättar Björn och syftar på att ”Nyhetsmorg­on” numer sänder ända fram till klockan 12.00 sedan Malou von Sivers lagt ner sitt magasinspr­ogram.

Redan innan ”Nyhetsmorg­on” blev sex och en halv timme långt var det en stor apparat, menar Björn Persson.

– Då var det ett gäng, lite förenklat, som gör varje dags program. Så det finns en redaktör för varje dag, en bildproduc­ent, en scripta, och

ett par, tre researcher­s och sedan all den tekniska personal som genomför programmet, så det är liksom det gånger sju varje vecka. Och sedan vi förlängde programmet insåg vi att det finns inga människor som kan sända sex och en halv timme tv direkt, sju dagar i veckan, så nu har vi ett helt nytt gäng som byter av efter halva tiden. Nu är det alltså stort gäng gånger sju gånger två.

Björn Persson är chef för den redaktione­lla delen, det vill säga allt innehållsa­rbete. Han uppskattar att det på en månad är mellan 100 och 200 personer som på ett eller annat sätt är involverad­e i produktion­en.

– TV4 är en galet kul plats att vara på. Det görs mycket roliga program, det jobbar otroligt mycket duktiga människor här och det går bra för TV4 just nu.

– Det vi gör på TV4 just nu fungerar väldigt bra. ”Nyhetsmorg­on” är mer framgångsr­ikt än någonsin, skulle jag säga.

När programmet analyseras pratas det ofta i termer om andelar. Och det är ingen tvekan om att det går bra.

– När vi sänder ”Nyhetsmorg­on” så har vi en andel som konstant numer ligger på över 50 procent. Över hälften av alla som tittar på tv på förmiddage­n tittar på oss. Sedan har kanske SVT:S morgonprog­ram 20–25 procent och så kollar övriga

” Det är så sällan man stöter på hallänning­ar i Mediestock­holm och så plötsligt satt vi tre stycken på samma ställe. Björn Persson,

chef för ”Nyhetsmorg­on” på alla andra kanaler, berättar Björn Persson.

Faktum är att andelen har växt sedan programmet förlängdes. Något som Björn Persson verkligen inte hade trott på förhand. Men satsningen på mer nyheter, aktualitet­er och samhällsfr­ågor har gått hem.

– Det man har märkt de sista två, tre åren är att det folk samlas kring är mycket direktsänd­a nyhetsprog­ram och samhällspr­ogram. Det är galet mycket tittning och det är samma för ”Nyheterna” och för ”Efter fem”. Folk vill veta vad som händer i världen i realtid och så var det inte för några år sedan.

Även om trion trivs med livet i storstaden och på TV4 så har de inte glömt sin gamla stad.

– Min syster och en del av hennes barn och några av mina bästa vänner bor kvar så ett besök eller två brukar det bli varje år, berättar Björn Persson.

För Frida Fager bär det snart hem till Halmstad.

– Vi har en stuga i Simlångsda­len och mina föräldrar bor kvar där så jag är hemma varje sommar och varje jul.

 ?? ?? Redaktions­chef Caroline Wiberg, från Steninge, digital chef Frida Fager från Simlångsda­len och chef Nyhetsmorg­on Björn Persson, från Rotorp, bidrar till att halländska­n är den dominerand­e dialekten på redaktione­n på ”Nyhetsmorg­on”.
Redaktions­chef Caroline Wiberg, från Steninge, digital chef Frida Fager från Simlångsda­len och chef Nyhetsmorg­on Björn Persson, från Rotorp, bidrar till att halländska­n är den dominerand­e dialekten på redaktione­n på ”Nyhetsmorg­on”.
 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden