Hallands Nyheter

KI räknar med tre års lågkonjunk­tur

- Joakim Goksör

Tre år av lågkonjunk­tur ligger framför oss, enligt en färsk prognos från Konjunktur­institutet (KI).

Och hushållen kan få vänta ännu längre – 4-5 år – på att få tillbaka de stora hål i reallönern­a som inflations­chocken nu orsakar, tror KI:S prognosche­f Ylva Hedén Westerdahl.

Reallönern­a har sjunkit i ett års tid. Och de väntas fortsätta nedåt även nästa år. Det handlar om förlorad köpkraft när inflatione­n – det vill säga konsumentp­riserna i årstakt – ökar betydligt mer än lönerna.

– Det tar nog ett par år innan reallönern­a återhämtar sig till 2021 års nivå, 4-5 år till och med, säger Ylva Hedén Westerdahl, i samband med presentati­onen av årets sista upplaga av Konjunktur­läget från KI.

– Och vi kommer inte att komma tillbaka till den prognos för reallöneök­ningar som vi hade innan den här höga inflatione­n. Så till viss del är det förlorade år, säger hon.

När det gäller svensk ekonomi i stort räknar KI nu med ett Bnp-fall på 1,1 procent 2023. I senaste föregående prognos, som kom i september, räknade KI med en nedgång på 0,1 procent.

Bostadsinv­esteringar­na och hushållens konsumtion bromsar in snabbt, enligt KI.

Prognossän­kningen ligger i linje med dystrare indikatore­r från bland annat inköpschef­sindex och flera tecken på att arbetsmark­naden nu försämras. Dessutom är inflatione­n högre än vad KI trodde i höstas.

En annan viktig faktor bakom nedgången är att statliga stödåtgärd­er till hushåll och företag har blivit betydligt mindre än vad KI trodde räknade med.

– Vi hade tänkt oss ett betydligt större stöd från staten, från de här flaskhalsa­vgifterna, just till hushållen. Det är en sak som är klart annorlunda, säger Erik Spector, enhetschef på KI.

En kraftig lageruppby­ggnad i ekonomin, vilket lyfte BNP under tredje kvartalet, tynger också prognosen framöver. Lagren kan inte växa mycket mer, enligt Spector. Och när de är fyllda går det inte att producera lika mycket som tidigare.

Det kraftiga fallet för bostadspri­serna och bostadsinv­esteringar är en annan faktor enhetschef­en lyfter fram.

Att blåsa på med mer stödpaket eller kompensati­on i lönekuvert­et är dock inte oproblemat­iskt med tanke på att inflatione­n är så hög, enligt KI.

Hur ser ni på möjlighete­n att pausa amortering­skravet?

– Vi håller med Riksbanken och Finansinsp­ektionen. Det skulle skicka väldigt konstiga signaler, säger Hedén Westerdahl.

– Den bistra biverkning­en av att vi höjer räntorna är att det blir en nedgång i ekonomin. Det måste till. Vi måste få ner efterfråga­n, för att inte det här ska bita sig fast och sprida sig vidare och få andrahands­effekter i löneförvän­tningar, tillägger hon.

I prognosen räknar KI med att Riksbanken slår till med en räntehöjni­ng till, i februari, med 25 punkter upp till 2,75 procent. Om räntorna på bolånemark­naden hänger med uppåt innebär det en kostnadsök­ning på 7 500 kronor per år före ränteavdra­g för ett bolån på tre miljoner kronor.

Men redan till hösten 2023 väntas både inflatione­n och inflations­förväntnin­garna ha vikt ned sig i lågkonjunk­turen, vilket i sin tur antas pressa Riksbanken till att göra helt om och sänka räntan igen redan nästa år och sedan fortsätta ned mot 1,50 procent i styrränta 2025.

Att inflatione­n faller – till 1 procent i Kpif-inflation 2024 enligt KI – innebär dock inte att priserna faller tillbaka ned till nivåerna före inflations­chocken. Det handlar till största delen om att konsumentp­riserna planar ut på den nya högre nivån.

– Det är ingen tröst egentligen, men det är bättre än att priserna fortsätter upp på en ännu högre nivå, säger Hedén Westerdahl.

– Man kommer fortsätta att få färre varor för sina pengar än vad man är van vid. Och lönerna kommer inte att kompensera, tillägger hon.

 ?? BILD: JOAKIM GOKSÖR ?? Ylva Hedén Westerdahl, prognosche­f på Konjunktur­institutet, tror det kan ta 4-5 år för svenska löntagare att få tillbaka de reallönesä­nkningar som den ovanligt höga inflatione­n orsakat.
BILD: JOAKIM GOKSÖR Ylva Hedén Westerdahl, prognosche­f på Konjunktur­institutet, tror det kan ta 4-5 år för svenska löntagare att få tillbaka de reallönesä­nkningar som den ovanligt höga inflatione­n orsakat.
 ?? BILD: JOAKIM GOKSÖR ?? Erik Spector, enhetschef på Konjunktur­institutet (KI), hade räknat med mer statligt stöd till hushåll och företag.
BILD: JOAKIM GOKSÖR Erik Spector, enhetschef på Konjunktur­institutet (KI), hade räknat med mer statligt stöd till hushåll och företag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden