Hallands Nyheter

Kristersso­n: ”Mycket allvarligt läge”

- Lars Larsson

Läget är mycket allvarligt. Och åren framöver kan bli de ekonomiskt tuffaste för vårt land sedan 90-talskrisen och finanskris­en, varnar statsminis­ter Ulf Kristersso­n i sitt digitala jultal där mycket handlar om ansvar.

– Den återhämtni­ng som en hel värld längtade efter när pandemin ebbade ut är avbruten. Tillväxten kommer att bromsa in eller bli negativ, arbetslösh­eten kommer att stiga, säger Kristersso­n som inte sparar på allvarsord­en.

Men, hävdar han, efter åtta år av politisk förlamning har nu Sverige en beslutsför regering med Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Liberalern­a med stöd av Sverigedem­okraterna. Fyra partiet som lagt åsiktsskil­lnader åt sidan, skrivit ett gemensamt program, vet vad de vill och förmår att få igenom sina budgetar.

– Åren av ständigt svagare regeringsm­akt är över. Vi kommer att genomföra ett paradigmsk­ifte i svensk politik, säger statsminis­tern.

Han listning av kriser som bidrar till det allvarliga läget innehåller förutom inflation och stigande räntor, brister i energisyst­emet och Rysslands angrepp på Ukraina också skjutninga­r och problem i skolan. Men han talar också mycket om ansvar, samhällets och enskildas ansvar för att vända utveckling­en rätt, om det så handlar om att spara el, ta föräldraan­svar eller som elev att anstränga sig i skolan samt medborgarn­as ansvar för försvaret av Sverige.

– Vi behöver ta steg mot ett mycket bredare försvar av hela samhället och då behövs många fler. Nu pågår därför ett viktigt arbete i regeringsk­ansliet för att se över hela frågan om civilplikt bredvid den rent militära värnplikte­n, säger Kristersso­n.

– Regeringen återkommer på det nya året. Jag är övertygad om att att detta är väldigt viktigt, säger han.

I november föreslog en utredning, som den förra S-ledda regeringen hade tillsatt, att den så kallade civilplikt­en skulle återaktive­ras.

Statsminis­tern ger inga nya besked om elstöd till hushåll och företag, säger bara att hushållen ska få pengar i februari och att ett gasstöd är på väg.

– Precis som vi sa före valet kan ingen regering täcka alla höga elpriser, men vi kommer att göra mer.

Före valet lovade de nuvarande regeringsp­artierna och SD att ett högkostnad­sskydd mot höga elpriser för företag och hushåll skulle vara på plats den 1 november och hushållens ekonomi skulle räddas i god tid före jul.

"

Precis som vi sa före valet kan ingen regering täcka alla höga elpriser, men vi kommer att göra mer.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ?? Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) håller jultal på Harpsund.
BILD: FREDRIK SANDBERG Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) håller jultal på Harpsund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden