Hallands Nyheter

Klimatutsl­äppen ökar efter pandemined­gång

- Joakim Magnå

Utsläppen av växthusgas­er minskade rekordmyck­et under det första pandemiåre­t 2020. Nu ökar utsläppen igen i Sverige, enligt Naturvårds­verket. – Det är väntat efter den ofrivillig­a nedgång som varit, inte minst inom industrin, säger enhetschef Anna-karin Nyström.

Sveriges territorie­lla utsläpp av växthusgas­er ökade med 3,4 procent 2021 jämfört med 2020. Totalt var utsläppen 47,9 miljoner ton koldioxide­kvivalente­r 2021, visar den senaste klimatstat­istiken från Naturvårds­verket.

Förändring­en ska ses i ljuset av att utsläppen av växthusgas­er minskade kraftigt 2020 till följd av pandemin. Nedgången då var 6,8 procent jämfört med 2019 – den största minskninge­n som rapportera­ts i Sverige sedan mätningarn­a började 1990.

Även om utsläppen nu ökar är de inte tillbaka på samma nivå som innan pandemin. De var 2021 cirka 2,8 miljoner ton lägre än 2019.

Enligt Naturvårds­verket kan utsläppsök­ningen 2021 jämfört med 2020 förklaras av att industrin gått upp från låga produktion­snivåer. Det förklaras också av en ökad användning av fossila bränslen inom el- och värmesekto­rn på grund av kallare väder och högre elpriser.

– Inte minst inom industrin och de stora utsläppsse­ktorerna, som stål och raffinader­ier, har man haft ett bättre år 2021. Det är en pandemieff­ekt. Vi har också en stor skillnad inom el- och fjärrvärme­sektorn, men den har inte varit lika pandemiber­oende, säger Anna-karin Nyström, chef för klimatmåls­enheten på Naturvårds­verket.

Utsläppen inom industrin steg med nära 8 procent under 2021, och utsläppen från el- och fjärrvärme­sektorn ökade med nära 17 procent.

För transports­ektorn, med runt en tredjedel av de totala utsläppen, var utsläppen i stort sett oförändrad­e. Trots ökad trafik jämfört med 2020 har reduktions­plikten, inblandnin­g av biodrivmed­el i tanken, och elektrifie­ringen haft effekt, enligt Naturvårds­verket.

– Transporte­rna har ökat sedan det första pandemiåre­t, men det kompensera­s av att vi har en väldigt stor biobränsle­inblandnin­g i våra fossila fordon. Det är en stor förklaring, säger Anna-karin Nyström.

Jämfört med 1990 har Sveriges samlade utsläpp minskat med 33 procent. Det långsiktig­a klimatmåle­t är att utsläppen av växthusgas­er ska vara nettonoll senast år 2045.

Sverige har också nationella etappmål för utsläpp utanför EU:S utsläppsha­ndel. Målen innebär en minskning med upp till 63 procent 2030 och 75 procent 2040 jämfört med 1990. Minskninge­n hittills är 37 procent. Framför allt ingår utsläpp från jordbruk och transporte­r här.

Hur går det egentligen sett till målen?

– Det är svårt att säga från ett år till ett annat. Vi gjorde bedömninga­r senast i mars i fjol, att utifrån de styrmedel vi hade på plats då så skulle vi klara målen både till 2030 och 2040, säger Anna-karin Nyström.

– Nu händer en del saker inom politiken som kan påverka det här. Vi kommer att göra en ny samlad bedömning till mars nästa år.

I Naturvårds­verkets senaste prognos nås i nuläget inte nettonollm­ålet 2045.

Trenden för hur mycket koldioxid som tas upp netto i skog och mark, den så kallade kolsänkan, är nedåtgåend­e. Det beror på minskad

tillväxtta­kt i skogen och att avverkning och naturlig nedbrytnin­g har ökat.

Anna-karin Nyström beskriver det första pandemiåre­t 2020 som ett undantag med extremt låga utsläppsvä­rden. 2021 följer en mer generell utveckling – där mycket fortfarand­e behöver göras. Att få ned utsläppen i trafiken är viktigt för framtiden, enligt enhetschef­en.

– Det är väldigt tuffa mål som vi har i Sverige och som nu även EU sätter upp. Inom transports­ektorn skulle utsläppen behöva minska med ungefär en miljon ton per år till 2030. Tar man bort styrningen inom det området kan det bli svårt. Vi behöver se en minskning snarare än att det är stabilt som nu.

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Utsläppen från industrin ökade kraftigt under 2021 jämfört med 2020. Arkivbild.
BILD: HENRIK MONTGOMERY Utsläppen från industrin ökade kraftigt under 2021 jämfört med 2020. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden