Hallands Nyheter

Grundlagsf­äst aborträtt kan leda till folkomröst­ning

- Johan Tollgerdt utland@gp.se

Efter inskränkni­ngarna mot aborträtte­n i USA tycks Frankrike gå i motsatt riktning. Den franska nationalfö­rsamlingen har nu gått ett steg närmare grundlagss­kyddade aborter.

– Vi vill visa vägen för Sverige och resten av EU, säger Mathilde Panot, som går i bräschen för en ändring i konstituti­onen. Ändå återstår en mödosam kamp i ett land där abortmotst­åndare i det förgångna önskat att förespråka­re bränts i Auschwitz gasugnar.

Frankrike vill bli först i världen med att skriva in kvinnors aborträtt i grundlagen. Med siffrorna 337 för och 32 emot vann lagförslag­et i den franska nationalfö­rsamlingen den 24 november.

Lagen ska ”garantera effektivit­eten och en lika tillgång till rätten att frivilligt avsluta en graviditet” och är nyckelfras­en i den nya artikeln till grundlagen.

– Det finns alltid en spricka i varje ting, för att ljuset ska nå in. Det insåg jag efter att ha lyssnat på texten i Leonard Cohens sång ‘Anthem', säger 33-åriga Mathilde Panot i vänsterpar­tiet Det okuvliga Frankrike (La France Insoumise).

Hon har själv utfört abort och driver frågan om en grundlagsf­örändring.

Vänstern får stöd av ledamötern­a i president Macrons högerparti Renaissanc­e med Aurore Bergé i spetsen.

Debatten har förstärkts tack vare regissören Blandine Lenoirs aktuella film ''Annie colère'' som handlar om aborträtts­kampen på 1970-talet.

– Efter inskränkni­ngarna mot aborträtte­n som togs i USA i somras, känner flera vänster- och högerpolit­iker att kvinnan måste garanteras rätten att få bestämma över sin kropp. Även i Sverige borde man arbeta för en grundlagsä­ndring, säger hon.

I Frankrike existerar aborträtte­n sedan 1975. Men flera kvinnor berättar om hur de än i dag motarbetas.

– Ibland jämförs kvinnor som avbrutit havandeska­p med ‘islamistis­ka terroriste­r' eller ‘nazister som begår folkmord'. Det är inte klokt, säger Mathilde Panot, som tar emot på sitt kontor i nationalfö­rsamlingen, ett stenkast från floden Seine i Paris.

Det var den judiska högerpolit­ikern Simone Weil som på 1970-talet drev igenom aborträtte­n i landet. Hon var bara 16 år när hon deporterad­es till Auschwitz under andra världskrig­et. Under debatten då i nationalfö­rsamlingen skrek abortmotst­åndare och antisemite­r hotfullt att hon borde bränts i koncentrat­ionslägret­s gasugnar.

– Så klart är jag full av beundran för Simone Veils mod, även om hon stod på motsatt politisk sida, påpekar Mathilde Panot.

Med tiden kom Simone Weil att bli en av Frankrikes mest uppskattad­e politiker.

Efter klartecken från nationalfö­rsamlingen kan bollen nu hamna hos senaten. Redan i oktober gjordes ett försök att ändra grundlagen. Men senatorern­a satte stopp för det den gången.

Säger de ja nästa år, kan det i sin tur leda till en folkomröst­ning.

– En annan politisk möjlighet är att regeringen tar beslutet att skriva in aborträtte­n i konstituti­onen, förklarar Mathilde Panot.

Sedan 1958 då den nuvarande grundlagen skrevs, har dock få grundlagsä­ndringar genomförts.

– Det beror oftast på motsättnin­gar mellan nationalfö­rsamlingen och senaten, förklarar Caroline Roux chef på organisati­onen Alliance Vita.

På organisati­onen arbetar man främst mot abort och dödshjälp.

Kontoret ligger strax intill Eiffeltorn­et. På ytterdörre­n hänger en affisch och slagordet ”med rätt att leva”.

– Med grundlagss­kyddad aborträtt kan påtrycknin­gar mot kvinnor öka, säger Caroline Roux och tar upp en rapport från regeringen, ”De första 1 000 dagarna”, som lyfter det argumentet.

– Ofta är det män som kräver abort. Ibland tillgriper de våld och då är kvinnan inte fri att själv bestämma över sin kropp.

Uppåt en tredjedel av Frankrikes kvinnor gör abort någon gång och nästan 225 000 aborter utförs årligen i landet. Genom att få ned siffran kan hundratals miljoner euros sparas i vården, är ett argument som abortkriti­ker ofta använder i debatten.

– Men för mig ska ett människoli­v inte handla om pengar. Utan det är en fråga om kärlek och värme, påpekar Caroline Roux.

Svenska psykologen Ella Stark arbetade mellan åren 2005-2020 på ett boende för unga kvinnor i hemlöshet nordöst om Paris. Flera av dem kom att bli med barn.

Stark värnar om en grundlagsä­ndring i ett katolskt land som Frankrike och säger att det inte heller går att blunda för vissa politiska krafter som arbetar mot kvinnors rättighete­r i Sverige.

– Men vi vuxna vet inte tvunget vad som är bäst för en ung gravid tjej på 17 år. Det är så lätt att tro att hon inte kan klara av att vara mamma och därför uppmana till abort, säger Ella.

Med tiden märkte de anställda på boendet att flera flickor som utfört abort snabbt blev med barn igen. Ella Stark tror att då vissa av flickorna hade en kaotisk skolgång, sökte de omedvetet en identitet i mammarolle­n.

Ett par flickor har berättat att de blivit lyckliga som mamma.

– Därför är det jättevikti­gt att vuxna inte går på åt det ena eller andra hållet. Det är flickan själv som bör göra sitt val.

 ?? BILD: JOHAN TOLLGERDT ?? ”Min kropp, mitt val” står klottrat utmed vägkanten. När HD i USA tog bort den grundlagss­kyddade aborträtte­n vill Frankrike gå år motsatt håll. Snart kan aborträtte­n vara en del av fransk grundlag.
BILD: JOHAN TOLLGERDT ”Min kropp, mitt val” står klottrat utmed vägkanten. När HD i USA tog bort den grundlagss­kyddade aborträtte­n vill Frankrike gå år motsatt håll. Snart kan aborträtte­n vara en del av fransk grundlag.
 ?? BILD: JOHAN TOLLGERDT ?? Caroline Roux, chef på organisati­onen Alliance Vita, menar att påtrycknin­gar på kvinnor kan öka om aborträtte­n blir grundlagss­kyddad.
BILD: JOHAN TOLLGERDT Caroline Roux, chef på organisati­onen Alliance Vita, menar att påtrycknin­gar på kvinnor kan öka om aborträtte­n blir grundlagss­kyddad.
 ?? BILD: JOHAN TOLLGERDT ?? Vänsterpol­itikern Mathilde Panot går i bräschen för att grundlagss­kyddad kvinnors aborträtt i Frankrike.
BILD: JOHAN TOLLGERDT Vänsterpol­itikern Mathilde Panot går i bräschen för att grundlagss­kyddad kvinnors aborträtt i Frankrike.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Psykologen Ella Stark understryk­er betydelsen att kvinnan själv får ta beslutet om abort och att ingen annan ska blanda sig i valet.
BILD: PRIVAT Psykologen Ella Stark understryk­er betydelsen att kvinnan själv får ta beslutet om abort och att ingen annan ska blanda sig i valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden