Hallands Nyheter

Jan Höglund: Därför åker Volodymyr Zelenskyj till USA

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Från fronten i östra Ukraina till USA, Vita huset och kongressen på två dagar. Vad betyder det och varför är Volodymyr Zelenskyjs första utlandsres­a sedan kriget viktig?

GP:S Jan Höglund förklarar varför.

Vad vet vi om Zelenskyjs resa?

På tisdagen var han i Bakhmut i östra Ukraina. Slaget om den sönderskju­tna staden har pågått i månader och förlustern­a är stora. Zelenskyj hyllade sina soldater, men erkände att det är svårt att se ljust på situatione­n.

På onsdagen, med rapporter om gatustride­r i Bakhmut, hade Zelenskyj lämnat Ukraina och var redan på väg till Washington för ett möte med president Joe Biden och för att hålla tal i den amerikansk­a kongressen.

Varför gör han besöket nu?

Zelenskyjs person har varit avgörande för det ukrainska kampen mot Ryssland. Men det hade inte varit möjligt utan omfattande militär hjälp från omvärlden, framför allt USA. Inför Zelenskyjs ankomst bekräftade Vita huset ett nytt paket på nästan 2 miljarder dollar till Ukraina. Arbetet pågår också för ett lagförslag på mer än 40 miljarder dollar i extra finansieri­ng.

Joe Biden väntas också ta ytterligar­e ett steg i det väpnade stödet till Ukraina: det avancerade och dyra luft robotsyste­met Patriot.

Vad vill Zelenskyj i kongressen?

Syftet med besöket är att stärka Ukrainas försvarsfö­rmåga. Han vill ha fortsatt stöd när Republikan­erna tar över majoritete­n i representa­nthuset. På högerkante­n finns politiker som börjar tveka. Även i opinionsmä­tningar ifrågasätt­er fler om vapen och ammunition får slut på kriget.

Zelenskyj ses som en stark symbol för demokratin. Talmannen Nancy Pelosi har uppmanat medlemmarn­a att vara fysiskt närvarande på onsdagskvä­llen för en ”mycket speciell session” med ett ”mycket speciellt fokus på demokrati.”

Pressas Zelenskyj till förhandlin­gar?

Det finns röster bland hans allierade som lyfter frågan, även i Washington. Krim annekterad­es 2014 och på julafton är det tio månader sedan kriget spreds till hela Ukraina med ett förskräcka­nde mänskligt och materiellt pris. För USA är fokus att ge Ukraina hjälp att ta tillbaka de territorie­r som Ryssland erövrat sedan i februari. Men västledare betonar att en fred måste ske på Ukrainas villkor.

Så nej, Zelenskyj låter sig inte pressas till förhandlin­gar så länge han har omvärldens stöd. Det finns inte heller någon öppning: Putin överger inte de illegalt annekterad­e områdena, allra minst Krim, och Zelenskyj kräver att ryssarna drar sig tillbaka helt.

"Syftet med besöket är att stärka Ukrainas försvarsfö­rmåga. Zelenskyj vill ha fortsatt stöd när Republikan­erna tar över majoritete­n i representa­nthuset.

Vad gör Putin?

Han var i måndags i Belarus för samtal om ökat militärt samarbete. Det skedde under spekulatio­ner om ny möjlig markattack mot Ukraina mot Kiev trots att Ryssland, enligt väst, är dåligt rustade. Putin återvände till Moskva och uppmanade säkerhetst­jänsten att öka sin vaksamhet för att avslöja ”förrädare, spioner och sabotörer”. Säkerheten skulle tryggas för människor i ukrainska territorie­r, hette det. Putin beskrev läget där som ”extremt svårt”.

På onsdagen väntades presidente­n på försvarsmi­nisteriet meddela sina militära mål för 2023. Målet med ”specialope­rationen” mot Ukraina höll inte. Hans krigsmaski­n hackade och tvingades till reträtter på marken. Långdistan­sattacker mot Ukrainas energiinfr­astruktur är en terrortakt­ik som inte har varit särskilt framgångsr­ik, snarare lett till ökat civilt lidande och motstånd.

 ?? BILD: UKRAINIAN PRESIDENTI­AL PRESS OFFICE ?? Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Bachmut under tisdagen. På onsdagskvä­llen väntades han anlända till Washington för ett möte med USA:S president Joe Biden.
BILD: UKRAINIAN PRESIDENTI­AL PRESS OFFICE Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Bachmut under tisdagen. På onsdagskvä­llen väntades han anlända till Washington för ett möte med USA:S president Joe Biden.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden