Hallands Nyheter

22 december

-

I dag har Natanael och Jonatan namnsdag. Natanael är en grekisk form av ett hebreiskt namn som betyder ”Gud har givit”. Namnet kom till Sverige på 1600-talet och var vanligt kring förra sekelskift­et, främst i Västsverig­e. Cirka 3500 heter Natanael (med eller utan ’th’), cirka 700 har det som tilltalsna­mn, med medelålder­n 16. Jonatan kommer av hebreiskan­s Jōnāthān. Det är ett bibliskt namn som är känt i Sverige sedan mitten 1600-talet. Cirka 32 000 heter Jonatan eller det mer vanliga Jonathan, omkring 23 200 kallas så, med medelålder­n 26.

Bemärkelse­dagen

• I dag inträffar vintersols­tåndet i Kina med omnejd. I går inföll det i Sverige. I Kina firas då en av de viktigaste festivaler­na, dongzhi, för att välkomna vintern samt att man går mot ljusare tider. En tradition är att äta tangyuan – klibbiga risbollar – och dumplings – fyllda degnyten.

Det hände då

• För 20 år sedan, 2002, delade amerikansk­a veckotidni­ngen Time ut priset ”årets person” till inte en utan tre personer. Alla tre var visselblås­are: Fbi-agenten Coleen Rowley som hade kritiserat den federala utrednings­byråns hierarkisk­a struktur, Enrons viceordför­ande Sherron Watkins som varnat för bolagets felaktiga bokföring samt Cynthia Cooper på Worldcom som även hon försökt uppmärksam­ma styrelsen på stora brister i bokföringe­n.

• För 55 år sedan, 1967, höll den grekiska tidningsut­givaren Helen Vlachos en uppmärksam­mad presskonfe­rens i London. Hon hade då lyckats fly ur sin husarrest i Aten med hjälp av ett falskt pass och en iögonfalla­nde flyktplan. Med det blonda håret svartfärga­t av skokräm klättrade hon ut genom fönstret och vidare över hustaken, till ett gömställe på en bordell. Under tiden trippade hennes make omkring i lägenheten i hustruns pumps för att invagga vakterna i tron att allt var som vanligt. Husarreste­n var straffet för att Vlachos gjort narr av militärjun­tan i sin tidning Kathimerin­i.

Hört och hänt

• För 90 år sedan, 1932, fick skräckfilm­en ”Mumien vaknar” med Boris Karloff Usa-premiär. Konceptet med en hämndlyste­n mumie i antikens Egypten visade sig lika framgångsr­ikt som långlivat – 2017 kom film ”The Mummy”, med Tom Cruise som mumiens motspelare.

 ?? BILD: JOE MARQUETTE ?? Fbi-agenten Colleen Rowley.
BILD: JOE MARQUETTE Fbi-agenten Colleen Rowley.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden