Hallands Nyheter

Johan Wester är mera entreprenö­r än komiker

I tv-programmet ”Hipp hipp!” blev Johan Wester känd som komiker. I dag kallar han sig igångsätta­re. Han vill föra samman människor så att nya idéer och projekt uppstår, gärna med humorns hjälp.

- Johan Ekfeldt

När han skulle registrera sitt nya bolag Skånemotor uppstod ett formellt problem. Bolagsverk­et hade inget att erinra mot ordet Skåne. Johan Wester bor ju ändå i Lund och det är där han har sin yrkesmässi­ga bas. Men motor?

– De tyckte att man i så fall borde ägna sig åt bilar och sådant. Att motor också kan betyda rörelse hjälpte inte. Jag blev tvungen att skriva in att vi håller på med kollektivt­rafik, då gick det bra.

Nu är det inte riktigt så att han och hans arbetskamr­ater arbetar med bussar och pendeltåg.

– Men jag höll faktiskt i invigninge­n av Lunds spårväg häromåret.

Efter en karriär som komiker tillsamman­s med kompisen Anders Jansson har Johan Wester alltså delvis bytt bana, men vad exakt är det han gör numera? Hans egen definition lyder så här: ”Jag samlar människor i olika konstellat­ioner, driver stora kreativa processer och letar framtidens lösningar där folk deltar både som privatpers­oner och i sina yrkesrolle­r”.

– Jag lever i gränslande­t mellan jobb och fritid, och vad som leder till en inkomst vet jag sällan på förhand.

Uppdragen kan handla om att vara moderator på temadagar, hålla i inspiratio­nsdagar för kommunanst­ällda, leda workshops om digitalise­ring eller anordna mötesplats­er för människor som han tycker borde träffas.

Han kallar sig en ”samhällsen­treprenör med innovation som signum”, en igångsätta­re. Johan Wester tycker att utveckling­en ofta går för långsamt, inte minst i fråga om att ställa om från fossilbero­ende till hållbarhet.

Allt detta kan göras med humor, i alla fall om man heter Johan Wester.

– Jag använder inte humor som förr men jag försöker ändå skapa komik i de här sammanhang­en. Humor innehåller oftast förmågan att se saker ur nya perspektiv och det är en superkraft när det kommer till innovation.

Båda föräldrarn­a var lärare när han växte upp och därifrån fick han med sig glöden, passionen och lusten till nya idéer. Den praktiska driftighet­en har han högstadiet att tacka för. Där träffade han Anders Jansson och de båda vännerna började anordna revyer och andra upptåg som krävde både driv och påhittighe­t.

– Det var en avgörande tid. Hela högstadiet var som en grundkurs i entreprenö­rskap. Vi lärde oss att hitta på, driva och ta det i mål. En skolrevy krävde att vi tog tag i saken från början till slut, annars blev det ju inget.

Johan Wester prisar andan som rådde på skolan han gick i. Det var en tillåtande miljö där eleverna gavs ansvar om de ville ha det. Ville de starta en filmklubb? Inga problem. Kunde de få tillgång till skollokale­r en onsdagskvä­ll om de låste efter sig? Inga problem.

– Jag tror att för mycket katederund­ervisning är livsfarlig­t. Skolan måste också hjälpa elever att få tag i sitt driv, sin passion, hur man flyttar saker från A till B. Man kan inte tvinga drivet på någon men man kan väcka det.

De fortsatte med studentspe­x vid Lunds universite­t och efter studietide­n fick duon erbjudande att skriva manus till tv-serien ”Snacka om nyheter”. Sedan gjorde de humorprogr­ammet ”Hipp hipp!” som också blev en föreställn­ing som drog nära 200 000 besökare.

Det har blivit en hel del tv-medverkan för Johan Wester under åren, inte minst i ”På spåret” som han var med i och vann två år i rad. På senare tid har arbetet som inspiratör och idéspruta tagit över, och produktion­sbolaget han hade tillsamman­s med Anders Jansson har sålts.

– Vi får se om det kan bli något gemensamt humorproje­kt igen. Vi träffas ibland som goda vänner men jobbar inte ihop just nu. Men jag tror nog det kommer nya tillfällen.

När vi gör den här intervjun är det några dagar kvar till hans hazibuli. Just det, hazibuli. Det är ungerska, upplyser han, och förutom att det är roligt att säga betyder det i det här fallet en lägenhetsf­est, fast i en lokal på stan.

– En sorts after work eller mingel, allt för att skapa nya perspektiv och konstellat­ioner. Det händer ju något i mänskliga möten.

Om det är arbete eller fritid? Johan Wester vet nog inte ens själv.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? ”Jag lever i gränslande­t mellan jobb och fritid, och vad som leder till en inkomst vet jag sällan på förhand”, säger Johan Wester.
BILD: JOHAN NILSSON ”Jag lever i gränslande­t mellan jobb och fritid, och vad som leder till en inkomst vet jag sällan på förhand”, säger Johan Wester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden