Hallands Nyheter

HK Varberg bröt sviten och vann derbyt mot HK Drott

Ett HK Varberg i ekonomisk kris var i skriande behov av en seger. Då blev det islossning i hemmaderby­t mot Drott efter en urstark insats och första tvåpoängar­en på två månader. – Jag är otroligt stolt över killarna, säger Varbergs tränare Hasse Karlsson.

- Henric Holmberg henric.holmberg@hn.se

Parallellt med den pågående ekonomiska krisen i HK Varberg har herrlaget haft svårt att prestera i Allsvenska­n.

Inför onsdagens Hallandsde­rby hemma mot Drott hade HKV spelat åtta raka matcher utan att vinna. Kanske kunde hemmalaget hämta lite styrka i att Drott inför matchen tagit prick noll poäng på bortaplan den här säsongen.

De 874 åskådarna i Sparbanksh­allen (näst bäst i vinter) fick anledning att applådera redan före avkast när tre klubbikone­r i HKV – Jonathan Lindberg, Tobias Bengtsson och Daniel Lindgren – tackades av. När matchen väl kom igång fortsatte applåderna.

Hemmalaget inledde starkt och kopplade greppet om matchen tidigt, bland annat efter par snabba mål av Simon Källström från vänsternio. Försvaret stod där det skulle och målvakten Carl Aronius bjöd på några vassa räddningar, vilket gjorde att Varberg drog ifrån till 9-4 och tvingade Drott till timeout efter 14 minuter.

– Vi gör en jättebra match från start. Det vi har pratat om funkar jättebra i alla delar och vi bara matar på därifrån. Drott är inte ens nära, säger Aronius.

– Vi sa att vi skulle gå ”all in” i den här matchen som var den sista för 2022. Ta chansen och faktiskt suga in den härliga publiken som det går att få till här i Varberg. Det var underbar stämning på läktarna, säger Varbergs tränare Hasse Karlsson.

HKV drog ifrån ytterligar­e till 13-5 men Drott kom lite närmare innan paus med hjälp av ett par kontringsm­ål till följd av bolltapp från Källström. Efter halva matchen stod det ändå 18-12 till Varberg som var i kontroll.

I andra halvlek fortsatte Källström och högersexan Daniel Lindroos att visa prov på sina färdighete­r framåt. Tre mål vardera från duon, plus ett från mittsexan Jacob Friberg och ett från målvakten Aronius, innebar 26-15 och ny Drott-timeout.

Gästerna kröp lite närmare efter några bra räddningar av Johan Gustafsson i målet, men inte närmare än åtta bollar. Sedan satte HKV in nådastöten med sex raka mål fram till 34-20 och då var derbyt förstås avgjort med mindre än åtta minuter kvar. Slutresult­atet skrevs till 37-26.

– Jag är otroligt stolt över killarna som hittade tillbaka. Det är så här bra killarna är tillsamman­s. Alla bidrog och vi gör en jättebra match i både försvar och anfall och tog revansch i Hallandsde­rbyt, säger Hasse Karlsson (Drott vann med 3125 i Halmstad för tre veckor sedan).

– Det betyder mycket för fortsättni­ngen att vi går på lite ledighet med en vinst i ryggsäcken. Det är klart att det gör det lite lättare att fira jul och nyår, säger Carl Aronius, som hoppas att derbyseger­n kan bli startskott­et på en framgångsr­ik vårsäsong.

– Det här kan bli proppen ur. Nu kör vi bara, så får vi se.

 ?? BILD: KRISTER ANDERSSON ?? Varbergs målvakt Carl Aronius stod för några vassa räddningar och blev utsedd till matchens lirare efter derbyseger­n mot Drott.
BILD: KRISTER ANDERSSON Varbergs målvakt Carl Aronius stod för några vassa räddningar och blev utsedd till matchens lirare efter derbyseger­n mot Drott.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden