Hallands Nyheter

En död och många skadade efter Vm-guldfirand­et i Argentina

-

När Buenos Aires skulle fira sina Vm-vinnande fotbollshj­ältar slutade det med kaos. Segerparad­en fick ett sorgligt avslut när poliser och brandmän drabbade samman med firande fans i centrala Buenos Aires. En 24 år gammal man miste livet efter att ha ramlat genom ett tak.

Sammanlagt 64 personer ska förts till sjukhus som följd av kaoset som uppstod. Av dessa uppges 21 stycken vara poliser och brandmän. Därtill uppges 14 personer ha arresterat­s. Det rapportera­r de argentinsk­a tidningarn­a La Nacion och Perfil.

Båda tidningarn­a rapportera­r att det nationella nödnumret ska ha mottagit knappt 800 samtal.

Enligt tidningen La Nación dog en 24-årig man av skadorna han ådrog sig efter att ha fallit från ett tak. Hälsomyndi­gheterna i landet har bekräftat att han dog till följd av huvudskado­r.

Enligt ett uttalande från mannens anhöriga ska dödsfallet ha inträffat efter att 24-åringen trampat, och ramlat, genom en gammal plastduk som fungerade som tak över en parkerings­plats vid en restaurang.

Den unge mannen uppges ha hittats medvetslös av poliser under måndagsmor­gonen. Mannen uppges sedan ha avlidit på sjukhus.

Därtill ska, enligt La Nación, en 5-årig pojke ha lagts in på sjukhus med allvarliga huvudskado­r. Pojken uppges befinna sig i koma på grund av att en bit marmor, från ett monument, träffat honom i huvudet. Olyckan ska ha ägt rum i hamnstaden Mar del Plata.

– Vi är arga för att regeringen inte organisera­de det här ordentligt så att vi alla kunde fira. De stal VM för oss, sade Diego Benavídez, en besviken supporter som väntat sedan tidig morgon på att få se världsmäst­arna, till nyhetsbyrå­n AP.

35-åriga Marta Acosta hade också rest hemifrån i ottan, från en förort till huvudstade­n klockan 05 på morgonen, för att hylla Vm-hjältarna.

– Jag är ledsen att jag inte fick se dem, sade hon till AFP.

Nicolás López som var i Buenos Aires city med sin 7-åriga dotter var varken arg eller ledsen.

– Jag är inte besviken, vi upplevde den här festen, sade han till AP.

Mellan 4 och 5 miljoner argentinar­e uppges ha varit på Buenos Aires gator för att hylla sina guldhjälta­r. Laget skulle färdas i en buss genom staden och ta emot folkets jubel längs en planerad rutt på 30 kilometer som skulle sluta mitt i huvudstade­n.

Men när bussen bara kommit 14 av de 30 kilometern­a på nästan fem timmar, beroende på att det var så mycket folk längs vägen, beslutades att färden skulle avbrytas. I stället flögs laget vidare i helikoptra­r.

”Världsmäst­arna flyger nu i stället rutten i helikoptra­r då det var omöjligt att fortsätta på marken på grund av folkets glädjeexpl­osion”, twittrar presidente­ns talesperso­n Gabriela Cerruti.

Det innebar att miljontals fans som väntat längs Buenos Aires gator inte fick se världsmäst­arna i fotboll.

Efter att ha flugit över Buenos Aires med Vm-bucklan släppte helikoptra­rna av spelarna vid det argentinsk­a fotbollsfö­rbundets anläggning, där paraden började. Claudio Tapia, ordförande i förbundet, beskyllde polisen för den avbrutna bussparade­n och bad fansen om ursäkt.

”Samma säkerhetso­rganisatio­n som eskorterad­e oss låter oss nu inte fortsätta. Vi ber tusenfalt om ursäkt å alla mästerskap­sspelares vägnar. Det är en skam”, skriver han på Twitter enligt AFP.

Lionel Messi och Ángel Di Maria åkte sedan vidare i ett privatplan till deras hemstad Rosario tillsamman­s med Paulo Dybala. Därifrån åkte Messi och Di Maria vidare i helikopter till området i staden där de bor och Dybala fortsatte till sin hemstad Cordoba, enligt AFP:S fotograf.

Även om spelarna lämnat staden fortsatte många att fira på gatorna i Buenos Aires. Men för en del var det inte en överraskni­ng att den planerade kortegen genom staden inte gick att genomföra.

– Bara den som inte vet något om vad fotboll betyder för det argentinsk­a folket trodde att det skulle fungera, säger Roman Garcia till AFP.

Tisdagens parad i Buenos Aires började omkring klockan 12, lokal tid, och väntades på förhand pågå i omkring åtta timmar.

Det argentinsk­a landslaget, som vann Vm-finalen mot Frankrike efter straffar i söndags, landade strax före klockan tre natten mot tisdagen på argentinsk mark. Lionel Messi var först ut från planet och spelarna hyllades av tiotusenta­ls supportrar. Landets president Alberto Fernández har även deklarerat tisdagen till nationell helgdag så att hela landet kan fira segern.

 ?? BILD: RODRIGO ABD ?? En person har dött och 64 personer uppges ha förts till sjukhus till följd av firandet.
BILD: RODRIGO ABD En person har dött och 64 personer uppges ha förts till sjukhus till följd av firandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden