Hallands Nyheter

Becker efter fängelseti­den: Det var ensamt

Förre tennisstjä­rnan Boris Becker, som just frigivits efter att ha avtjänat ett åtta månaders fängelsest­raff för ekonomisk brottsligh­et, har nu för första gången pratat om tiden i fängelse.

-

Den nu 55-årige forne tennisgiga­nten berättade tårögt om hur det kändes när dörren till hans cell i den ökända W ands w ort h f är n gel set i Storbritan­nien stängdes för första gången.

– Det var den ensammaste stunden i hela mitt liv, sade Boris Becker när han för första gången uttalade sig i en intervju med det tyska mediebolag­et SAT.1 efter att ha släppts från W ands w ort h fängelset den 15 december.

Becker berättar också i intervjun att han var rädd för att bli attackerad av sina medfångar.

– De många filmer som jag sett innan gjorde inte oron mindre.

Boris Becker säger dock att fängelsele­dningen verkade vara mån om hans säkerhet och gav honom en egen cell samt även tilldelade honom tre erfarna interner som faddrar för att lära honom om livet bakom lås och bom.

En lärdom han fick av faddrarna var hur han skulle klara sig på den knappa mattilldel­ningen i fängelset. Enligt Becker bestod måltiderna mest av ris, potatis och sås. ”Söndagsste­ken” var ett kycklinglå­r, säger han.

– Jag kände hunger för första gången i mitt liv.

Boris Becker berättar också om att det förekom hot om våld mot honom under tiden i fängelse men att inget hände eftersom andra fångar gick emellan och skyddade honom.

Och de andra fångarna inte bara skyddade honom – de firade också hans födelsedag i november och lyckades ordna fram tre chokladtår­tor.

– Jag har aldrig upplevt en sådan solidarite­t ute i den fria världen, säger Becker och lägger till att han tänker fortsätta att ha kontakt med de vänner han fått i fängelset.

Den trefaldige Wibledomäs­taren och förre världsetta­n i tennis dömdes i april av en domstol i London till 2,5 års fängelse efter att ha befunnits skyldig till fyra åtalspunkt­er i målet som gäller hans personliga konkurs 2017.

Han släpptes dock efter att ha avtjänat åtta månader av straffet och deporterad­es till Tyskland samma dag som han släpptes ur fängelse.

Becker dömdes för att ha gömt undan tillgångar värda miljontals pund – för att slippa betala av sina skulder – och för att ha dolt skulder. Han ska ha överfört stora summor pengar från sitt företagsko­nto, underlåtit att deklarera en egendom i Tyskland, dolt ett banklån på drygt åtta miljoner kronor och aktieinneh­av i ett teknikföre­tag.

I intervjun med SAT.1 kommentera­r han också de brott han dömts för.

– Självklart var jag skyldig, men det kunde ha varit mycket värre, säger Boris Becker.

 ?? ARKIVBILD: FRANK AUGSTEIN ?? Tidigare tennisstjä­rnan Boris Becker släpptes förra veckan ur fängelse i Storbritan­nien efter att ha avtjänat åtta månader.
ARKIVBILD: FRANK AUGSTEIN Tidigare tennisstjä­rnan Boris Becker släpptes förra veckan ur fängelse i Storbritan­nien efter att ha avtjänat åtta månader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden