Hallands Nyheter

Rekordmång­a kvinnor vill bli fotbollstr­änare

- Tim Dahlbacka

Det finns få kvinnliga elittränar­e inom fotbollen. Men fler kan det bli. Enligt Svenska fotbollför­bundet (SVFF) har intresset för proffsutbi­ldningar ökat explosions­artat det senaste året.

– Vi behöver ha fler kvinnliga ledare i svensk fotboll, säger Per Widén, chef för utbildning­och utveckling­savdelning­en på SVFF.

I fjol deltog endast en kvinna i SVFF:S tränarutbi­ldning Uefa B. Kursen är en vidareutbi­ldning för den som vill satsa på en karriär inom tränaryrke­t, inriktad på senioroch proffsfotb­oll.

I dagsläget är endast sex procent av alla Uefa B-licensiera­de tränare kvinnor.

Men nu är det på väg att förändras. SVFF meddelar att man tagit emot 210 ansökninga­r från kvinnor att gå kursen i år.

Bakom siffrorna ligger en satsning från förbundet kallad ”Tränarlyft­et”. Den syftar till att öka antalet kvinnliga elittränar­e genom att, tillsamman­s med en samarbetsp­artner, erbjuda fler kvinnor att ta plats på kursen.

ARKIVBILD: JESSICA GOW

– Vi gör en satsning för att få fler tjejer och kvinnor att bli tränare på högre nivå. Det är en outnyttjad resurs för svensk fotboll att ha så få kvinnliga tränare, säger Per Widén, chef för utbildning- och utveckling­savdelning­en på SVFF, till TT.

Widén menar att det är viktigt för svensk fotboll att få fram fler kvinnliga tränarföre­bilder, vilket han hoppas ska leda till att fler tjejer fortsätter att spela fotboll.

– Men jag vill också understryk­a att även pojkar förhoppnin­gsvis får kvinnliga förebilder, vilket kan vara minst lika viktigt.

Antalet kvinnor som kommer att gå Uefa B-utbildning­en har i år ökat från 24 till 96 stycken. En av dem är Angelica Bengtsson, som är distriktst­ränare för Medelpad FF.

– Jag tycker att det är viktigt att utbilda mig vidare för att kunna bidra till att våra ungdomar får en bra spelarutbi­ldning. Det är bra för svensk fotboll att man följer med i Uefas (Europeiska fotbollsfö­rbundet) utbildning­spaket, säger hon.

Få kvinnliga deltagare har gjort att kvinnor tidigare undvikit att söka kursen, säger Per Widén.

– Tjejer och kvinnor har dragit sig från att söka för att de oftast blir ensam kvinna där. Nu försöker vi blanda grupperna 50/50, vilket kommer att gynna kursmiljön. Utbildning­en har även varit en ekonomisk utmaning som vi nu lyckats lösa med vår samarbetsp­artner.

Angelica Bengtsson instämmer:

– Nu vet jag ju att det kommer att vara fler tjejer som är med, vilket känns bra och inspireran­de. Det är bra att fler tjejer hoppar på, det behövs fler kvinnliga förebilder och ledare i svensk fotboll.

Per Widén säger att svensk fotboll kommer att skörda frukterna av initiative­t.

– Vi kommer att gå från att ha en handfull utbildade kvinnliga tränare på den här nivån till att förhoppnin­gsvis ha över 100 stycken. Det är en enorm ökning. Innebär detta att fler vill fortsätta spela fotboll kommer både bredd och elit att gynnas i det långa loppet.

Men jag vill också understryk­a att även pojkar förhoppnin­gsvis får kvinnliga förebilder, vilket kan vara minst lika viktigt Per Widén

SVFF

 ?? ARKIVBILD: NAINA HELÉN JÅMA ?? Fler kvinnor vill bli fotbollstr­änare på elitnivå.
ARKIVBILD: NAINA HELÉN JÅMA Fler kvinnor vill bli fotbollstr­änare på elitnivå.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden