Hallands Nyheter

Repatrieri­ng av kulturarv – framsteg i en glödhet fråga

- Elin Swedenmark

2022 har varit ett genombrott­sår i Nigerias kamp för de plundrade Beninbrons­erna – flera europeiska länder har fattat beslut om att lämna tillbaka dem. Även i Sverige väntas framsteg i den glödheta frågan om att repatriera kulturarv.

Efter decennier av debatt på museerna kring kulturarvs­skatter som plundrats från afrikanska länder har 2022 fört med sig avgörande händelser. Flera museer i Storbritan­nien fattade beslut om att återföra föremål till Nigeria, liksom Smithsonia­nmuseet i USA. Tyskland å sin sida gick med på en överenskom­melse som anses vara den hittills största ansträngni­ngen ett europeiskt land har gjort i frågan.

– En massa faktorer gör att det här har mognat just nu, säger Michael Barrett, Afrikainte­ndent vid Världskult­urmuseerna, och fortsätter:

– Generellt är det här en framtidsfr­åga när det gäller förtroende­t för våra museer, inför allmänhete­n men också inför våra intressent­er – inte bara svenska staten utan också de ursprungsk­ontexter som föremålen kommer ifrån. Det handlar om vår trovärdigh­et.

Världskult­urmuseerna har sedan i oktober 2021 utrett frågan om Beninbrons­erna, som 1897 plundrades av brittiska militärsty­rkor i kungadömet Benin, i det som nu är södra Nigeria. Flera anställda vid Världskult­urmuseerna gör bedömninge­n att myndighete­n i december 2022 eller i januari nästa år kommer att skicka en hemställan till regeringen om att 39 föremål ska återföras till Nigeria.

Motståndet från europeiska museer var under decennier massivt. Men 2018 beställde Frankrikes president Macron en rapport som visade att 90–95 procent av Afrikas kulturarv finns på museer utanför kontinente­n, och började driva frågan. Samtidigt har museiväsen­det i afrikanska länder gått framåt och digitalise­ringen har lett till att museer är mer transparen­ta med föremålens proveniens. I nätverket Benin dialogue group har flera länder försökt samarbeta och skapa förtroende.

Sammanlagt i år har ungefär 1 400 föremål från Benin begärts tillbaka från europeiska museer, varav 1 100 finns i Tyskland. Beninbrons­erna har kommit att stå i fokus för repatrieri­ngsdebatte­n – eftersom det är ett så flagrant exempel på plundring.

– Det är ett extremt trauma och alla vet att det skedde. I andra länder har det varit en mer gradvis utförsel av kulturarve­t som kanske inte förknippas med en sådan komprimera­d, traumatisk händelse. Så Nigeria har blivit fokus för hela repatrieri­ngsrörelse­n i Afrika, säger Michael Barrett.

Han är övertygad om att den här typen av anspråk kommer att öka. I Sverige väntas till exempel Världskult­urmuseerna inom kort lämna en hemställan till regeringen om att lämna tillbaka föremål till Bolivia och ursprungsf­olket kallawaya. Michael Barrett besökte också för en vecka sedan en konferens i Nederlände­rna om Kongo.

– Den demokratis­ka republiken Kongo står i startgropa­rna för att börja kräva tillbaka stora samlingar och de är enorma. Från Benin finns det upp emot 10 000 föremål på europeiska museer, men det är inget mot vad det finns från Kongo. 30 till 40 procent av Världskult­urmuseerna­s samlingar från Afrika kommer från den regionen, säger han men understryk­er att allt inte är stulet.

I oktober i år höll Unesco ett möte i Mexiko där 150 medlemssta­ter skrev under en deklaratio­n om vikten av återlämnan­de och kampen mot plundring och illegal utförsel av kulturföre­mål. Det är också ett uppdrag som Världskult­urmuseerna arbetar med.

– Då sticker det i ögonen om vi själva sitter på föremål som förts ut på ett våldsamt och oetiskt sätt, även om det skedde för 120 år sedan, säger Michael Barett.

Kommer museerna då att tömmas på alla sina föremål när de också tar etiska hänsyn, utöver de rent juridiska?

Nej, vissa föremål blir kvar på långtidslå­n och i andra fall inleds nya berikande samarbeten, framhåller Michael Barrett. När Sverige 2006 gav tillbaka en totempåle till haislafolk­et i Kanada fick man en likadan i gåva, med demonstrat­ioner av hantverket. Nigeria bidrar också med mycket informatio­n om Beninsamli­ngarna till museerna. Återlämnan­det är bara en del i ett nytt sätt att arbeta med ursprungsb­efolkninga­r, enligt Barrett.

Detta syns också i relation till det samiska kulturarve­t. Regeringen har just gett Riksantikv­arieämbete­t i uppdrag att analysera förutsättn­ingarna för identifier­ing och återbördan­de av samiska föremål. Ájtte – svenskt fjäll- och samemuseum har också gjort en förfrågan om att få äganderätt­en överförd för närmare 500 föremål på Världskult­urmuseerna – vilket formellt kommer att bli klart till februari nästa år, enligt handläggar­en Jenny Gasbarro Ringarp. Det är dock inte en repatrieri­ngsfråga, utan handlar om en överlåtels­e till ett svenskt museum.

– Att Ájtte ligger inom Sveriges gränser gör att vi kan besluta om ett överförand­e utan att blanda in regeringen, säger hon och lägger till:

– Deras anhållan har bidragit till ett ökat samarbete och båda institutio­nerna har ambitionen att fortsätta jobba tillsamman­s för att lära sig mer om samlingarn­a.

ARKIVBILD: DANIEL COLE

 ?? ARKIVBILD: MICHAEL SOHN ?? Beninbrons­er som visas upp i Tyskland. Nigeria står i fokus för repatrieri­ngsrörelse­n i hela Afrika.
ARKIVBILD: MICHAEL SOHN Beninbrons­er som visas upp i Tyskland. Nigeria står i fokus för repatrieri­ngsrörelse­n i hela Afrika.
 ?? ARKIVBILD: RODNEY CHOICE ?? Åtta av 29 Beninbrons­er som lämnades tillbaka från Smithsonia­nmuseet till Nigeria i år.
ARKIVBILD: RODNEY CHOICE Åtta av 29 Beninbrons­er som lämnades tillbaka från Smithsonia­nmuseet till Nigeria i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden